crna rupa koja raste ubrzano i bez kontrole

U Istri u kategoriji privatnog smještaja ima 470 tisuća kreveta. Plaže su preopterećene, a radna snaga, prometnice i parkirna mjesta nedostatna

| Autor: izv.prof.dr.sc. Mauro DUJMOVIĆ
Već sada je nasipano, popločano i betonirano nevjerojatnih sedamsto kilometara obale (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Već sada je nasipano, popločano i betonirano nevjerojatnih sedamsto kilometara obale (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Najvažnije obilježje Strategije razvoja održivog turizma do 2030. je apsolutna odlučnost da se zauvijek prekine s stihijskim, masovnim turizmom i pozicionira Hrvatsku kao autentičnu destinaciju, očuvanih starogradskih jezgri od turističke devastacije, koja zna kako upravljati svojim prostorom i hordama turista, s ljudima na kvalitetnim, sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima u turističkoj industriji. Analiza je pokazala da Hrvatska posjeduje niz prednosti, od ljepote krajolika na obali i kontinentu, odlične cestovne povezanosti s najznačajnijim emitivnim središtima, velikog broja dobro pozicioniranih zračnih luka pa sve do bogate kulturno povijesne baštine i kvalitetne gastronomske ponude i uvijek gostoljubivih domaćina.

S druge strane, kao veliki nedostaci navedeni su nedostatak smještajnih kapaciteta u hotelima (po čemu smo na samom dnu Europe) i činjenica da je više od polovice smještajnih kapaciteta u vlasništvu privatnih iznajmljivača, koji su dostupni na tržištu samo u ljetnim mjesecima.

Sve se više gradi

Iako spektakularno predstavljena nova Strategija razvoja ne predstavlja ništa što dosada nije već viđeno. Naime, kreatori razvojnih strategija i politika koriste svaku priliku kao bi naglasili važnost borbe protiv masovnog turizma i svim se snagama zalažu za razvoj održivog turizma, dok se u isto vrijeme na lokalnom nivou vodi bitka za svaki centimetar slobodnog prostora. Da je tome tako svjedoče i podaci izneseni na nedavno održanoj konferenciji Glasa Istre gdje je rečeno da je rast smještajnih kapaciteta u Istarskoj županiji u kategorijama privatnog smještaja (oko 470 tisuća kreveta) i nekomercijalnog smještaja (skoro 135 tisuća kreveta) velika crna rupa koja je izvan kontrole i ubrzano raste. Plaže su preopterećene, prometnice i parkirna mjesta nedostatna i neadekvatna, problematičan je sustav opskrbe električnom energijom i vodom, a radna snaga je nedostatna.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter