ENKRIPCIJA

Koristite Facebook Messenger? Od danas velika i važna promjena

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Nitko ne voli da mu se viri u poštu, čak i onda kad ona ne sadrži baš ništa osjetljivo ili kompromitirajuće. U garantiranoj privatnosti korisnici se uvijek osjećaju sigurno. Tako danas gotovo sve aplikacije za slanje i primanje poruka i obavljanje audio i video poziva imaju ugrađenu takozvanu end-to-end enkripciju. Što će reći da poslanu poruku ne može vidjeti nitko osim osoba uključenih u razgovor, pa čak ni tvrtka koja osigurava uslugu.

Pa ipak, među pet najpopularnijih aplikacija za slanje poruka na svijetu (redom WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat, Viber i Telegram), dvije nisu „oboružane“ end-to-end enkripcijom. Za jednu je razlog lako objasniti, WeChat je kineska aplikacija koja gro korisnika ima u Kini. Kina je kao što znamo, ali često zaboravimo na principe jer u njoj sve proizvodimo, i dalje tvrda diktatura i bilo bi skoro nelogično da se država (koja također ima udio u tehnološkom gigantu Tencent, vlasniku WeChata), odrekne mogućnosti da po potrebi ili bez nje zaviri u kanal komunikacije koji na mjesečnoj bazi koristi čak 1,2 milijarde korisnika.

No, u tom društvu je do jučer bio i drugi najpopularniji oblik online „porukiranja“ Facebook Messenger. Slučaj je prilično zanimljiv za komunikacijski kanal koji ima na mjesečnoj bazi 2,1 milijardu korisnika jer end-to-end enkripcija na njemu postoji još od 2016. godine, ali se ne uključuje po defaultu, to korisnik mora učiniti sam.   Od danas se to mijenja, sve poruke poslane preko Faceboooka, odnosno inkorporiranog mu Messengera bit će kriptirane na način da ih mogu vidjeti samo korisnici uključeni u komunikaciju. Usput, primijenjeni su protokoli šifriranja višeg standarda negoli je to dosad bio slučaj

„Dodatni sloj sigurnosti koji pruža end-to-end enkripcija znači da su sadržaj vaših poruka i poziva s prijateljima i obitelji zaštićeni od trenutka kada napuste vaš uređaj do trenutka kada stignu do uređaja primatelja. To znači da nitko, uključujući Metu, ne može vidjeti što je poslano ili rečeno, osim ako nam ne odlučite prijaviti poruku.

End-to-end enkripcija ljudima daje sigurnije razgovore u Messengeru. Ovi chatovi neće samo imati sve stvari koje ljudi znaju i vole, poput tema i prilagođenih reakcija, već i niz novih značajki za koje znamo da su važne za našu zajednicu. Ove nove značajke bit će dostupne za korištenje odmah, iako bi moglo proći neko vrijeme dok se Messenger chatovi ne ažuriraju sa zadanom end-to-end enkripcijom.“ – objavili su iz Mete jučer. U objavi na njihovoj stranici stoji i da su osim pojačane sigurnosti, poboljšali ili dodali neke druge značajke poput nestajućih poruka i mogućnosti uređivanja poruka, te podigli kvalitetu, odnosno “težinu” medija koji se šalju, poput slika i videa.

Ovo je svakako mala pobjeda što se tiče sigurnosti poruka i privatnosti, štiti od hakera, prevaranata i ostalih koji vam ne žele dobro, no ne misle svi tako. Prije svega vlade širom svijeta i njihove agencije za suzbijanje kriminala. Ako su poruke tajne i nitko ih nikad ne može vidjeti, to ujedno otvara veće mogućnosti kriminalcima, pa i raznim online predatorima da ostanu anonimni i zaštićeni. Tako je, recimo ovu jesen britanska vlada urgirala kod Mete da ne uvodi end-to-end enkripciju na Instagram i Facebook bez uključivanja mjera koje bi zaštitile djecu online od seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja. Slično je i s američkim agencijama poput NSA koje od tehnoloških kompanija traže mogućnost koja se naziva „backdoors“, odnosno stražnji ulaz, to jest da im se pruži pristup komunikacijama za koje se posumnja na kriminalne aktivnosti raznih vrsta. Tehnološke kompanije se tome protive iz opravdanih razloga. Možda najbolje je to objasnio šef Applea Tim Cook.

“Ako ostavite stražnji ulaz u softveru, tko može garantirati da će ući samo dobri momci? Vjerujemo da je najsigurniji pristup za svijet end-to-end enkripcija bez stražnjih vrata. Mislimo da to štiti većinu ljudi.” Kad se odvagnu plusevi i minusi ovakvog pristupa, čini se da je Cook ovdje u pravu, da je privatnost i nemogućnost zloporabe nečije komunikacije i osobnih podataka iznad svega.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of