ŽENEVA

UN traži da se tijekom provođenja karantena poštuju ljudska prava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet tražila je u petak da se u provođenju mjera koje zemlje poduzimaju protiv širenja epidemije Covid-19 poštuju ljudska prava i da mjere budu razmjerne procijenjenoj opasnosti.

Michelle Bachelet je također tražila od vlasti da pruže ekonomsku potporu osobama koje ne mogu raditi zbog epidemije, koja bi mogla postati "duža kriza".

"Epidemija Covid-19 je test za naša društva, učimo i svi se prilagođavamo dok reagiramo na virus. U središtu tog napora mora biti dostojanstvo i ljudska prava i nikako ih se ne smije gurnuti u drugi plan", navela je Bachelet u priopćenju.

Visoko povjerenstvo u priopćenju nije prozvalo niti jednu zemlju, ali je naglasilo da se kućne izolacije, karantene i druge mjere obuzdavanja širenja Covida-19 moraju uvijek primjenjivati uz strogo poštivanje ljudskih prava i razmjerno očekivanoj opasnosti.

U svijetu je epidemija Covid-19 zahvatila 97.600 osoba, od kojih je više od 3340 umrlo u 85 zemalja i teritorija, prema podacima agencije France presse. Nakon izbijanja krajem prosinca u Kini, koronavirus se pojavio na svim kontinentima osim Anktarktike.

U Kini je desecima milijuna ljudi ograničeno kretanje, a karantene su otvorene u nekoliko zemalja.

Bachelet je istaknula da "kao liječnica razumije potrebu poduzimanja niza mjera borbe protiv Covida-19, a kao bivša šefica vlade razumije kako je teško postići ravnotežu kada se moraju donijeti teške odluke".

"Naši napori u suzbijanju tog virusa neće donijeti rezultate ako mu se ne suprotstavimo globalno, što znači da moramo zaštititi najosjetljivije osobe društva, na medicinskom i ekonomskom planu", zaključila je. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini