ŽENEVA

Bachelet kritizirala povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastrašujuća je turska najava povlačenja iz sporazuma o borbi protiv nasilja nad ženama, ocijenila je visoka povjerenica za ljudska prava u UN-u Michelle Bachelet i dodala da to odražava pogoršanje ljudskih prava u toj zemlji. 

"Visoka povjerenica je izrazila svoje zaprepaštenje povlačenjem koje predstavlja značajno nazadovanje Turske u naporima zemlje da unaprijedi ženska prava, posebice jer rodne nejednakosti i nasilje nad ženama i dalje predstavljaju velike probleme turskog društva", naglašava se u priopćenju ureda Michelle Bachelet. 

"Povlačenje iz Istanbulske konvencije, važnog regionalnog sporazuma o ljudskim pravima u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama, odražava zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u zemlji", dodaje se u priopćenju. 

Ured visoke povjerenice primjećuje da je odluka o povlačenju donesena bez parlamentarne rasprave ni konzultacija s članovima civilnog društva, uključujući ženske skupine i skupine zaštite ženskih prava. 

Ta odluka dodatno šokira jer je Turska bila prva koja je ratificirala sporazum, naglašava UN-ova organizacija. 

Povlačenje najavljeno za ovaj vikend upućuje negativnu poruku ostatku svijeta u trenutku kada pandemija dodatno pogoršava nasilja nad ženama.

Ured visoke povjerenice poziva Tursku da odustane od svoje odluke i da poduzme konkretne napore za zaštitu turskih žena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum