PEKING

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava započela posjet Kini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Michelle Bachelet doputovala je u ponedjeljak u Kinu, što je prvi posjet visokog povjerenika UN-a za ljudska prava toj zemlji u posljednjih 17 godina, a u središtu zanimanja je kineska regija Xinjiang s većinskim ujgurskim stanovništvom.

Bachelet će posjetiti sjeverozapadnu kinesku regiju Xinjiang, gdje se u logorima nalaze stotine tisuća muslimanskih Ujgura i pripadnika drugih manjina, na što upozoravaju skupine za ljudska prava.

Posjet je popraćen kritikama na račun Bachelet, visokim očekivanjima i apelima skupina za ljudska prava. 

Američka vlada je objavila da je "duboko zabrinuta" da bi Kina mogla ograničiti pristup povjerenici za ljudska prava koji je nužan kako bi Bachelet mogla neovisno procijeniti stanje. 

"Nastavak šutnje visoke povjerenice pred nepobitnim dokazima o zločinima u Xinjiangu i drugim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava diljem (Kine), duboko je zabrinjavajuća, posebno budući da ona jest i trebala bi biti vodeći glas UN-a o ljudskim pravima", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price u Washingtonu.

Povjerenica za ljudska prava planira se sastati s političkim predstavnicima na nacionalnoj i lokalnoj razini te razgovarati s društvenim organizacijama, gospodarstvenicima i akademicima, priopćio je njezin ured.

Bachelet bi se trebala obratiti studentima u Guangzhou na jugu Kine. Planira posjetiti i gradove Urumqi i Kashgar u regiji Xinjiang. 

Njezin posjet Kini odvija se ni da tjedna do godišnjice krvavog gušenja demokratskog pokreta u Kini 4. lipnja 1989. godine.

Skupine za ljudska prava optužuju Bachelet da progovara o kršenju ljudskih prava u drugim dijelovima svijeta, ali pokazuje više suzdržanosti prema Kini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum