KORONAVIRUS

POJAVILA SE NOVA VARIJANTA OMIKRONA, a novi val pandemije je pred vratima

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Ako ste mislili da o COVID-u više nećete čitati svaki dan, čini se da je to daleko od istine. Podvarijanta omikrona, BA.5 je varijanta virusa koja se pojavila i čini se da je upravo u New Yorku došlo do porasta broja zaraženih upravo tom varijantom. Stručnjaci se pripremaju za mogući šesti val pandemije. Novi val COVID-a čini se da je započeo u New Yorku, a predvodi ga nova i najjača podvarijanta omikrona koja je zabilježena do danas.

BA.5 podvarijanata, koja je prvo zabilježena u Južnoj Africi pa potom u Portugalu smatra se, barem tako tvrde neki stručnjaci, najgorom varijantom omikrona do danas jer se čini da prethodno stečeni imunitet njoj nije prepreka, a i puno se lakše prenosi.

Dr. Jay Varma, epidemiolog iz New Yorka, navodi da se infekcija čvrsto drži na visokoj razini u gradu, umjesto da se primjećuje sve manje zaraženih. "Govorili smo o puno manjem broju slučajeva ali to više nije slučaj. Čini se, prema prijavljenim novim slučajevima, da je prijenos virusa brz i kod osoba mlađih od 20 godina. Čini se da je ovo početak novog pandemijskog vala", objavio je na Tweeteru.

U protekla dva mjeseca se činilo da brojke ne rastu, ali sada su se stvari promijenile. Testiranja ukazuju kako je upravo BA.5 varijanta odgovorna za oko 17 posto slučaja zaraze, ali kako su to podaci stari oko dva tjedna, CDC kaže da se danas radi o 37 posto slučajeva.

Pitanje koje se samo nameće; hoće li booster doza cjepiva djelovati protiv ove podvrste omikrona kako je to činila kada je u pitanju bila BA.1 podvarijanta. Odgovor na to pitanje znanstvenici još ne znaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater