PROSLAVIO SE U NEW JERSEYJU

Uginuo je poznati glodavac Milltown Mel. Godinama je donosio vremensku prognozu na tzv. "Dan svizaca"

| Autor: Glas Istre
(Foto EPA)

(Foto EPA)


Spomenuti glodavac proslavio se u New Jerseyju, gdje je stanovnicima prognozirao kad je najbolje vrijeme za sadnju proljetnoga sjemena

Milltown Mel, veliki svizac koji je godinama donosio vremensku prognozu na tzv. Dan svizaca, uginuo je, izvijestili su njegovi timaritelji, a prenosi portal NPR.

- Mel je nedavno otišao iza dugina mosta - rekli su i dodali kako omiljenoj životinji nisu uspjeli pronaći adekvatnu zamjenu do 2. veljače, kad se i službeno obilježava Dan svizaca.

Spomenuti glodavac proslavio se u Milltownu u američkom New Jerseyju, gdje je stanovnicima Garden Statea prognozirao kad je najbolje vrijeme za sadnju proljetnoga sjemena, prenosi Jutarnji list.

Uginuo je u teško doba godine, kad većina njegovih 'rođaka' hibernira. Naporno ćemo raditi na tome da dobijemo novog prognostičara vremena za sljedeću godinu - priopćili su timaritelji.

Obožavani Mel prošlogodišnji Dan svizaca proveo je u karanteni zbog pandemije covida-19. Ali to ga nije spriječilo da predvidi rano proljeće za svoju lokalnu zajednicu.

Inače, tradicija "savjetovanja" oko vremenske prognoze s ovim životinjama proizlazi iz kršćanske Svijećnice, koja se slavi 2. veljače.

Najdugovječniji staž u Danu svizaca u SAD-u ima mužjak pod imenom Punxsutawney Phil iz Pennsylvanije.

Osim njega, vrijeme prognoziraju i Dunkirk Dave te Staten Island Chuck iz New Yorka, a tu je i Buckey Chuck iz Mariona u Ohiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater