OD 19. KOLOVOZA DO 4. LISTOPADA

ORNITOLOŠKI KAMP NA UČKI Volonteri će za vrijeme jesenske selidbe istraživati stanje lokalnih populacija ptica

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
(JU Park prirode Učka/Arhiva)

U tijeku su prijave za boravak u ornitološkom kampu koji se na Učki održavati od 19. kolovoza do 4. listopada. Zanimljivo je spomenuti da su otvorena mjesta za naše volontere, dok je već sada poznato da strani dolaze iz Engleske, Gruzije, Slovenije, Portugala, Turske, Italije, SAD-a, Australije i Španjolske.

Naime, nakon uspješno provedenog restauracijskog kampa, Udruga BIOM organizira, u suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Učka i Udrugom Bioteka, tradicionalni ornitološki kamp na Učki koji otvara svoja vrata za tjedan dana, nudeći opuštajući boravak u prirodi i ugodno multikulturalno druženje uz učenje o pticama.

Tim povodom organizatori pozivaju sve zainteresirane za sudjelovanje da rezerviraju svoje mjesto u kampu i tako osiguraju priliku za upoznavanje s pticama koje prolaze Učkom tijekom jesenske selidbe. Ornitološki kamp trajat će od 19. kolovoza do 4. listopada, a volonteri se mogu pridružiti na nekoliko dana ili na nekoliko tjedana. U slučaju previše prijava ograničit će se njihov broj.

- Strani volonteri dolaze nam iz Engleske, Gruzije, Slovenije, Portugala, Turske, Italije, SAD-a, Australije i Španjolske, a među njima su i dugoročni volonteri koji nam dolaze u sklopu projekta Europske snage solidarnosti, kaže Nikolina Petrac iz Bioma.

Misija volonterskog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje stanja lokalnih populacija ptica.

- Za vrijeme kampa hvatamo ptice pomoću ornitoloških mreža nakon čega uhvaćene jedinke prstenujemo, uzimamo im dodatne mjere, određujemo vrstu, spol i starost te ih u najkraćem mogućem vremenu puštamo natrag na slobodu. Najbitnije je da ptice ne budu ozlijeđene tijekom vađenja iz mreža i prstenovanja te stoga aktivnost prstenovanja provode isključivo službeni prstenovači, pojašnjavaju organizatori.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini