U UTORAK NA AMBRELI

SVJETSKI DAN MORSKIH KORNJAČA Marvin će nakon višemjesečnog oporavka u pulskom Aquariumu ZAPLIVATI U SLOBODU

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Ozlijeđeni Marvin po dolasku u Centar za oporavak morskih kornjača/Lanjsko puštanje kornjače u more (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ozlijeđeni Marvin po dolasku u Centar za oporavak morskih kornjača/Lanjsko puštanje kornjače u more (Dejan ŠTIFANIĆ)


Na Svjetski dan morskih kornjača 16. lipnja djelatnici pulskog Aquariuma na slobodu će pustiti glavatu želvu Marvina. Marvin je pronađen 10. studenog prošle godine uz zapadnu obalu Kamenjaka s ozljedom desnog dijela vrata i ramena te posjekotinom iza prednje lijeve peraje.

Puštanje Marvina u more na plaži Ambrela održat će se u 11 sati nakon programa u povodu obilježavanja Svjetskog dana morskih kornjača. Tom će prilikom i predstavnici Nacionalnog parka Brijuni preuzeti Opata, glavatu želvu koja nastavlja svoju rehabilitaciju u velikom bazenu na otvorenom u sklopu Safari parka na otočju.

Marvinove ozljede, navode iz Aquariuma, sugeriraju da se upleo u mrežu stajaćicu te je otrgnuo da bi se oslobodio. Uz svakodnevno čišćenje, dezinficiranje i liječenje rane u pulskom Centru za oporavak morskih kornjača, nakon nekoliko tjedana počeo se samostalno hraniti. Zanimljivo je da je pri dolasku u centar težila niti četiri kilograma, dok danas ima 6,2 kilograma. Duljina oklopa bila mu je 32,2 centimetra, a sada je dosegao 36,4 centimetara. Starost mu je procijenjena na 4 do 5 godina.

Opat je pak u pulski Centar stigao 5. ožujka nakon što je pronađen kod Dugog otoka u mreži plivarici i nakon kirurškog zahvata. Isprva je dopremljen u Zadarsku veterinarsku ambulantu, a u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu kirurškim mu je zahvatom iz jednjaka odstranjena udica dužine tri centimetra. Da bi se što bolje pripremio na povratak u prirodu, Opat će tijekom ljeta boraviti u bazenu NP-a Brijuni. Ova je kornjača po dolasku u Pulu težila 15 kilograma, a oklop joj je duži od pola metra pa mu i starost procjenjuju na od 5 do 7 godina. Opatova težina sada je dosegla 17,2 kilograma.

Tijekom programa, koji počinje u 10 sati ispred tvrđave Verudela, bit će promovirana brošura "Spasi. Oporavi. Oslobodi", a koja opisuje biologiju glavatih želvi, rad i dostignuća Centra za oporavak morskih kornjača te način postupanja u slučaju pronalaska ozlijeđenih jedinki. Brošuru na hrvatskom i engleskom jeziku sufinancirao je Grad Pula.

Nakon odlaska Marvina i Opata u Centru ostaje glavata želva imena Free Wings, koja će biti preseljena u jedan od najvećih bazena u akvariju gdje će se susresti s ostalim morskim organizmima te će mu biti ponuđena prirodna hrana. Riječ je o mladoj kornjači pronađenoj u prosincu u Marini Veruda kako pluta zapetljana u otpad omotan oko stražnje desne peraje.

Iako je peraja djelomično amputirana, rana je vrlo brzo zacijelila. Free Wings je pri dolasku težio 2,4 kg, a sada ima tri kilograma. Da bi se bolje pripremio za život u moru bez peraje, u velikom će bazenu uvježbavati pravilnu plovnost i kretanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini