GNIJEZDO JE ZABRANJENO RUŠITI

STROGO ZAŠTIĆENA: Ornitolozi su lastavicu proglasili pticom godine

Lastavicu, poput većine ptičjih vrsta u Hrvatskoj, štite Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama i Zakon o zaštiti prirode koji izričito zabranjuje njihovo ubijanje, rušenje gnijezda te uništavanje staništa, ističu iz udruge Biom

| Autor: Duška PALIBRK
Kolonija piljaka ispred Osnovne škole Vidikovac (Snimila Duška Palibrk)

Kolonija piljaka ispred Osnovne škole Vidikovac (Snimila Duška Palibrk)


Iz udruge Biom nedavno su upozorili na protuzakonito rušenje gnijezda lastavica i njima srodnog piljka i to u godini u kojoj je Ornitološka zajednica Hrvatske za Pticu godine odabrala upravo lastavicu. Podsjećaju da je odnos lastavice i čovjeka jedan je od najboljih primjera suživota čovjeka s prirodom, pri čemu je jedna ptičja vrsta gotovo potpuno napustila svoja prirodna gnjezdilišta i odabrala ljude za svoje prve susjede.

Lastavica i piljak

- Nekada je gnijezdo lastavice na kući označavalo sreću i ponos, a danas se situacija, posebice u urbanim sredinama, značajno izmijenila. Umjesto sreće i ponosa, gnijezda sve češće izazivaju strah od onečišćenja, bolesti ili nečeg trećeg. Lastavicu, poput većine ptičjih vrsta u Hrvatskoj, štite Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama i Zakon o zaštiti prirode koji izričito zabranjuje njihovo ubijanje, rušenje gnijezda te uništavanje staništa, ističu iz udruge, preporučujući svima koji imaju lastavičja gnijezda pod strehom svoje kuće ili terase, da ispod postave malu platformu kako bi se zaštitili od njihovog izmeta.

Kažu da piljak, za razliku od lastavice, uvijek dolazi u kolonijama i skloniji je životu u urbanim sredinama, pa je možda na ovoj fotografiji snimljenoj ispred Osnovne škole Vidikovac zapravo kolonija piljaka. Već su nekoliko dana tu i cvrkutom uveseljavaju i stanare i prolaznike. I falit će kada uskoro odlete na jug.

Ubrzo kreću za Afriku

- Lastavice ubrzo kreću prema jugu. Već iduće godine opet će nam "donijeti proljeće", pa vas molimo da pernatim prijateljima osigurate povratak u domove nakon dugog puta iz Afrike, poručuju iz Bioma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of