Pulski akvarij

Fotografija neobičnog domaćeg raka koji polaže jaja

| Autor: Glas Istre
(Foto Facebook Aquarium Pula)

(Foto Facebook Aquarium Pula)


Iz pulskog akvarija objavili su kako su ovih dana vidjeli da ženka raka kuke (Scyllarides latus) nosi jaja narančaste boje. Iskoristili su tu priliku da javnost educiraju o ovim životinjama, koje široj javnosti i nisu pretjerano poznate, prenosi Index.hr.

Kuke se razmnožavaju od svibnja do srpnja na temperaturi od 17 do 27 stupnjeva, a ženka u prosjeku nosi 100 tisuća jajašaca. Ovisno o temperaturi vode, ženka nosi jaja između tri i osam tjedana, a nakon toga se izvaljuje ličinka zvana filosoma, koja se prvih 11 mjeseci nalazi u stupcu vode.

- Zanimljivo je da se kod ove vrste ličinke pričvršćuju na klobuk meduza te tako smanjuju rast mikroorganizama na svojim tijelima zbog sluzi koju izbacuju meduze, pojašnjavaju iz pulskog akvarija.

Po Pravilniku o zaštiti riba i drugih morskih organizama NN 42/16 Zakona o morskom ribarstvu (NN 81/13, 14/14 i 152/14) lovostaj na raka kuku traje od 1. rujna do 15. srpnja, dakle gotovo cijelu godinu, što nije čudno jer podaci pokazuju kako je ovih životinja sve manje u Sredozemlju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini