KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Rižoto s gljivama za svaki dan

| Autor: Glas Istre
(Photo by Lucas Lobak Neves on Unsplash)

(Photo by Lucas Lobak Neves on Unsplash)


Ako vam se jede nešto kremasto, mirisno i gotovo za pola sata – rižoto s gljivama je pravi izbor. Ne treba vam ni puno sastojaka ni kuharski tečaj, samo jedna dobra tava i malo strpljenja.

Sastojci (za 2–3 porcije)

  • 200 g arborio ili druge riže za rižoto
  • 250–300 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili miješane)
  • 1 manji luk ili pola većeg
  • 1 češanj češnjaka (po želji)
  • 2 žlice maslinovog ulja ili komadić maslaca
  • 7–8 dcl povrtnog ili pilećeg temeljca ( može i kocka )
  • 1 dcl bijelog vina (nije obavezno, ali paše)
  • Sol, papar
  • Malo peršina ili parmezana za kraj

Priprema

Prvo gljive – očistite ih i narežite na ploške ili komade po želji.

Luk na tavu – sitno nasjeckani luk prepržite na ulju ili maslacu dok ne omekša. Ako koristite češnjak, ubacite ga naknadno na kratko da ne zagori.

Dodajte gljive – pirjajte ih nekoliko minuta dok ne puste vodu i lagano porumene.

Riža unutra – ubacite rižu, promiješajte i pustite je minutu-dvije da se "zacakli".

Ako imate vino, sada ga ulijte i pustite da ispari.

Temeljac – dodajte kutlaču po kutlaču, svaki put kad se upije. Miješajte povremeno, ali ne morate stajati iznad štednjaka kao stražar.

Nakon 15–20 minuta riža bi trebala biti kuhana "al dente", a rižoto kremast. Posolite, popaprite i po želji dodajte još malo maslaca, parmezana ili nasjeckanog peršina.

Posluživanje

Jednostavan tanjur, čaša vina, komad kruha i večera je gotova. Ako želite jači okus, možete dodati suhe vrganje namočene u toplu vodu ili kap tartufate.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama