(Photo by Lucas Lobak Neves on Unsplash)
Ako vam se jede nešto kremasto, mirisno i gotovo za pola sata – rižoto s gljivama je pravi izbor. Ne treba vam ni puno sastojaka ni kuharski tečaj, samo jedna dobra tava i malo strpljenja.
Prvo gljive – očistite ih i narežite na ploške ili komade po želji.
Luk na tavu – sitno nasjeckani luk prepržite na ulju ili maslacu dok ne omekša. Ako koristite češnjak, ubacite ga naknadno na kratko da ne zagori.
Dodajte gljive – pirjajte ih nekoliko minuta dok ne puste vodu i lagano porumene.
Riža unutra – ubacite rižu, promiješajte i pustite je minutu-dvije da se "zacakli".
Ako imate vino, sada ga ulijte i pustite da ispari.
Temeljac – dodajte kutlaču po kutlaču, svaki put kad se upije. Miješajte povremeno, ali ne morate stajati iznad štednjaka kao stražar.
Nakon 15–20 minuta riža bi trebala biti kuhana "al dente", a rižoto kremast. Posolite, popaprite i po želji dodajte još malo maslaca, parmezana ili nasjeckanog peršina.
Jednostavan tanjur, čaša vina, komad kruha i večera je gotova. Ako želite jači okus, možete dodati suhe vrganje namočene u toplu vodu ili kap tartufate.
Dobar tek!