Ilustracija (Unsplash)
Jedan od specijaliteta na žlicu koji se tradicionalno priprema u Rumunjskoj je juha od kupusa i mesa, bilo svinjetine ili junetine, koja osobito paše kada se smire ljetne temperature.
Koliko je kuhara, toliko je recepata, pa neki chefovi savjetuju da u gustu juhu dodate kopra – bilo svježeg ili suhog. Oni koji vole svježe note dodat će i limunova soka. Dobrodošla je i paprika narezana na trake koja se dodaje pred kraj kuhanja kako bi ostala hrskava, a nećete pogriješiti niti s mahunama.
Popržite slaninu narezanu na ploške. Nakon deset minuta dodajte junetinu narezanu na kocke. Kratko pržite i prelijte s toliko vode da se pokrije meso pa kuhajte pola sata.
U drugi lonac dodajte malo ulja i prepržite nasjeckani luk, mrkvu i celer. Dodajte narezani kupus i pirjajte dok ne počne omekšavati.
Dodajte dimljenu papriku i šalicu vode, da ne zagori pa dodajte meso i ulijte oko dvije litre vode. Kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri. Dodajte pelate i kim pa promiješajte. Kuhajte dok meso ne omekša uz dodavanje vode, ako ispari. Poslužite vruće s kiselim vrhnjem.
Dobar tek!
Izvor: Punkufer.hr.