Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Topli kolač od jabuka

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Malo što može probuditi osjećaj doma i topline kao miris svježe pečenog kolača od jabuka. 

Ovaj kolač spaja rustikalni šarm sočnih jabuka, cimeta i hrskavih badema s profinjenim dodatkom – kuglicom kremastog sladoleda od likera od jaja. Za završni dodir tu je kiselkasti preljev od ribiza koji zaokružuje okus i dodaje osvježavajuću notu.

Bez obzira pripremate li ga za svečani desert ili za opušteno nedjeljno druženje, ovaj recept donosi toplinu i pravi jesenski užitak na stol.

Sastojci za kolač:

  • 100 g mljevenih badema
  • 200 g pirovog brašna
  • 120 g smeđeg šećera
  • 200 ml ulja od suncokreta
  • 3 jaja
  • 4 jabuke
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 150 g kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta

Sastojci za sladoled:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 70 g šećera (50 g + 20 g)
  • 5 žumanjaka
  • 50 ml likera od jaja

Za dekoraciju:

  • džem od ribiza

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 160 °C s ventilatorom, a kalup obložite papirom za pečenje. Jabuke ogulite, očistite i narežite na tanke ploškice. Pomiješajte sa svim sastojcima za kolač dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u kalup i pecite oko 50 minuta. Ostavite da se malo ohladi.

Za sladoled zakuhajte mlijeko, vrhnje, vaniliju i 50 g šećera. Posebno umutite žumanjke s preostalih 20 g šećera, pa polako ulijte toplu smjesu. Kuhajte na pari oko 10 minuta dok ne postane kremasto, zatim ohladite. Smjesu stavite u aparat za sladoled, a pri kraju umiješajte liker od jaja.

Za voćni preljev izmiješajte džem od ribiza i stavite u vrećicu za ukrašavanje. Poslužite topli kolač od jabuka s kuglicom sladoleda, ukrasite preljevom od ribiza i uživajte u punom jesenskom okusu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama