kuhajte s glasom istre

Recept dana: Ljetni složenac od patlidžana

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Imamo sjajan recept za složenac od patlidžana za koji vam treba tek 20 minuta truda, a onda imate čitav sat za predah dok pećnica odrađuje svoj dio posla.

Patlidžani, rajčica, ricotta i parmezan zbrojeni daju prepoznatljiv okus ljeta kojeg se nećete moći zasiti i o kojem ćete maštati u dugim zimskim noćima.

Složenac od patlidžana - sastojci:

  • 3 patlidžana
  • maslinovo ulje
  • 720 ml pasirane rajčice
  • 2 žlice svježih listova origana, nasjeckanih
  • 2 čajne žličice svježih listova bosiljka, nasjeckanih
  • 400 g svježeg ricotta sira
  • 155 g ribanog parmezana, podijeljeno (100 g + 55 g)
  • 3 jaja
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Složenac od patlidžana - priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Uklonite krajeve patlidžana i narežite ih na tanke ploške po dužini, debele oko 5 milimetara.

Posložite kriške patlidžana na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Možda ćete trebati koristiti dva lima ili peći patlidžane u dva navrata.

Pokapajte ih maslinovim uljem i začinite solju i svježe mljevenim paprom. Pecite 25 minuta, a zatim izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.

U zdjeli pomiješajte pasirane rajčice, 1 žlicu origana i 2 čajne žličice bosiljka.

U drugoj zdjeli pomiješajte ricottu, 100 grama parmezana, jaja i preostali origano (1 žlicu). Ostavite sa strane.

U posudu za pečenje dimenzija 23 × 33 cm složite jedan sloj patlidžana, jedan sloj umaka od rajčice i jedan sloj smjese od sira. Ponovite s još jednim slojem patlidžana, umaka od rajčice i završite smjesom od sira. Pospite preostalim parmezanom (50 g).

Pecite 30 minuta ili dok sir ne postane zlatno-smeđe boje. Izvadite iz pećnice, malo ohladite, a zatim narežite, piše punkufer.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter