Ilustracija (Pexels)
Imamo sjajan recept za složenac od patlidžana za koji vam treba tek 20 minuta truda, a onda imate čitav sat za predah dok pećnica odrađuje svoj dio posla.
Patlidžani, rajčica, ricotta i parmezan zbrojeni daju prepoznatljiv okus ljeta kojeg se nećete moći zasiti i o kojem ćete maštati u dugim zimskim noćima.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Uklonite krajeve patlidžana i narežite ih na tanke ploške po dužini, debele oko 5 milimetara.
Posložite kriške patlidžana na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Možda ćete trebati koristiti dva lima ili peći patlidžane u dva navrata.
Pokapajte ih maslinovim uljem i začinite solju i svježe mljevenim paprom. Pecite 25 minuta, a zatim izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
U zdjeli pomiješajte pasirane rajčice, 1 žlicu origana i 2 čajne žličice bosiljka.
U drugoj zdjeli pomiješajte ricottu, 100 grama parmezana, jaja i preostali origano (1 žlicu). Ostavite sa strane.
U posudu za pečenje dimenzija 23 × 33 cm složite jedan sloj patlidžana, jedan sloj umaka od rajčice i jedan sloj smjese od sira. Ponovite s još jednim slojem patlidžana, umaka od rajčice i završite smjesom od sira. Pospite preostalim parmezanom (50 g).
Pecite 30 minuta ili dok sir ne postane zlatno-smeđe boje. Izvadite iz pećnice, malo ohladite, a zatim narežite, piše punkufer.hr.