KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Domaći stracciatella sladoled bez aparata

| Autor: Life / Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ljeto i sladoled uvijek idu ruku pod ruku, a jedan klasik uvijek iznova osvaja – stracciatella.

Ovaj talijanski favorit prepoznatljiv je po svojoj kremastoj teksturi i neodoljivim komadićima čokolade, a za pripremu domaćeg stracciatella sladoleda kod kuće ne treba vam aparat za sladoled!

U nastavku donosimo jednostavan recept.

Sastojci

  • 150 g kristal šećera
  • 350 ml mlijeka (svježeg i punomasnog)
  • 250 ml svježeg slatkog vrhnja
  • 100 g tamne čokolade

Priprema

U loncu pomiješajte šećer i punomasno mlijeko. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta, pazeći da smjesa ne zavrije.

Nakon što se šećer potpuno otopi, maknite s vatre i prebacite smjesu u zdjelu od nehrđajućeg čelika s poklopcem. Ostavite da se hladi u hladnjaku oko 30 minuta.

Dok se smjesa hladi, istucite slatko vrhnje pomoću samostojećeg ili električnog miksera. Miksajte dok se ne formiraju mekani vrhovi, te dok vrhnje ne zadobije laganu i prozračnu teksturu.

Nakon što se smjesa mlijeka ohladi, lagano je umiješajte u šlag. Koristite špatulu i miješajte pokretima prema gore kako biste održali prozračnu konzistenciju.

Ulijte smjesu za sladoled u posudu i stavite je u zamrzivač na oko pet sati.

Kako biste spriječili stvaranje kristala leda i održali teksturu glatkom i kremastom, sladoled morate miješati svakih 30 minuta oko 30 sekundi ručnom ili električnom pjenjačom na maloj brzini.

Otprilike na polovici procesa zamrzavanja (nakon otprilike dva i pol sata), kada se sladoled zgusne, ali je još uvijek mekan, vrijeme je za dodavanje čokolade – nasjeckajte ju na male komadiće, a zatim je otopite na pari dok ne postane glatka.

Na kraju, polako prelijte toplu rastopljenu čokoladu preko polusmrznutog sladoleda, koja će se u dodiru s njim smrznuti, pa lagano miješajte kako biste ju razbili na tanke listiće i male komadiće.

Dok je smjesa još uvijek relativno mekana, možete ju prebaciti u posebne kalupe za sladoled ili pustiti u većoj posudi.

Recept donosi Recipes from Italy.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter