kuhajte s glasom istre

Recept dana: Zapečene rolice od tikvica punjene sirom i pestom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Rolice od tikvica punjene pestom i sirom jelo su puno okusa koje podsjeća na Italiju i ljeto. Tikvice koje skrivaju bogato punjenje od sira i pesta, ljutkasti umak od rajčice i sve to prekriveno komadićima mozzarelle i zapečeno u pećnici - teško će tko naći primjedbu.

Posla oko ovih finih rolica nema puno, uz štednjak morate stajati tek nekoliko minuta, a glavninu će odraditi pećnica. Ovo jelo mogu napraviti u najveći početnici u kuhinji i bit će nagrađeni ne samo njegovim okusom nego i privlačnim izgledom.

Rolice od tikvica punjene pestom i sirom - sastojci:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 crvena paprika, nasjeckana
  • 400 g zgnječenih pelata iz konzerve, neocijeđenih
  • 2 čajne žličice sušenog origana
  • 2 čajne žličice sušenih listova majčine dušice
  • 1 prstohvat pahuljica crvene paprike
  • sol
  • crni papar
  • 2 velike tikvice
  • 375?g ricotte
  • 115? g ribanog tvrdog sira (provolone ili gauda)
  • 195 g pesta od bosiljka
  • 110 g mekane mozzarelle, natrgane
  • svježi bosiljak, za posluživanje

Rolice od tikvica punjene pestom i sirom - priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Namastite lim za pečenje dimenzija 23 × 33 cm.

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi. Na slaboj vatri kratko preprižite papriku, dodajte pelate, origano, majčinu dušicu, pahuljice crvene paprike i prstohvat soli i papra.

Kuhajte 10 minuta ili dok se umak malo ne zgusne. Po potrebi dodajte još soli i papra.

Dok se umak kuha, gulilicom za povrće ili na ribež narežite tikvice po duljini na ploške debele otprilike pola centimetra. Rasporedite ih na papir za pečenje i posolite.

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte ricottu, naribani tvrdi sir i pomiješajte ricottu, fontinu i ok 150 g pesta.

Na dno pripremljenog lima za pečenje rasporedite tri četvrtine umaka od rajčice.

Složite dvije kriške tikvica jednu uz drugu po duljini da se preklapaju. Stavite žlicu nadjeca od sira na tikvice i zamotajte ih u rolicu. Prebacite ih u lim sa slobodnim završetkom prema dolje. Ponovite sa svim sastojcima.

Rolice od tikvica prelijte preostalim umakom od rajčica, a onda preko njega ravnomjerno izlijte i preostali pesto. Po vrhu poslažite natrgane komadiće mozzarelle.

Pecite 15-20 minuta ili dok se sir ne otopi i ne dobije boju.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 minuta, pospite svježim bosiljkom i poslužite, piše Punkfuer.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter