Ilustracija (Pexels)
Krastavac je jedan od najomiljenijih sastojaka kuhinje dalekog istoka, posebno Kine. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, krastavac čisti i detoksicira, pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i smanjuje unutarnju toplinu tijela. Ukratko, jedite puno krastavaca kada je sezona!
Ovaj recept za klasičnu azijsku salatu od krastavaca lagan je, osvježavajući i savršen za ljeto. Također je prepun okusa zahvaljujući pikantnom preljevu, češnjaku i korijanderu. Osim toga, potrebno je samo 10 minuta za pripremu!
Preljev za salatu napravite tako da pomiješate sol, šećer, sezamovo ulje, umak od soje i rižin ocat. Miješajte dok se šećer i sol potpuno ne otope.
Operite krastavce i dobro ih osušite papirnatim ručnikom. Na dasci za rezanje položite veliki nož ravno na krastavac i lagano ga zgnječite drugom rukom. Krastavac bi se trebao otvoriti i razbiti na četiri dijela.
Ponovite postupak duž cijele dužine krastavca. Nakon što se cijeli krastavac potpuno otvori, narežite ga pod kutom od 45 stupnjeva na komade veličine zalogaja.
U velikoj zdjeli pomiješajte narezani krastavac s pripremljenim preljevom, češnjakom i uljem od čilija te dobro promiješajte. Poslužite ukrašeno prženim sezamovim sjemenkama i korijanderom.