KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Bosanski trik za savršene punjene paprike

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Punjene paprike klasično su jelo koje vraća mirise i okuse djetinjstva na stol. Ova verzija recepta spaja sočnu junetinu, mirisni češnjak i zrele rajčice u savršenu kombinaciju domaćih okusa. Priprema traži malo više vremena, ali rezultat su mekane, aromatične paprike u bogatom umaku, idealne za obiteljski ručak ili toplu večeru. Poslužene s vrhnjem, pretvaraju se u pravo kulinarsko zadovoljstvo.

Sastojci:

  • 2 velike rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 350 g mljevene junetine
  • 100 g riže
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • ½ žličice ljute mljevene paprike
  • 10 manjih paprika
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • sol

Priprema:

Rajčice blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite, očistite i narežite.

Polovicu sjeckane glavice luka i jedan češanj češnjaka nasjeckajte, pomiješajte i stavite u vatrostalnu posudu (dovoljno veliku jer ćete u njoj kasnije peći paprike).

Prelijte uljem i poklopite aluminijskom folijom pa stavite u pećnicu na 180 °C dok ne pripremite nadjev.

Preostali luk i češnjak kratko popržite pa dodajte meso i začine.

Rižu kratko popržite na ulju, prelijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite. Kuhajte je na laganoj do srednjoj vatri dok ne bude napola skuhana pa je pomiješajte s mesom.

Izvadite posudu iz pećnice.

Napunite očišćene paprike smjesom pa ih položite u posudu na pečenu smjesu rajčice, luka i češnjaka.

Koncentrat rajčice pomiješajte sa 600 ml vode i prelijte paprike.

Pecite ih u pećnici oko sat, sat i pol. Prema želji poslužite s vrhnjem i uživajte!

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter