Ilustracija (Pexels)
Danas vam donosimo recept za rižoto s lisičarkama, koje se još uvijek mogu pronaći u našim šumama. Lisičarke imaju blagu aromu marelice i papra te će vas dugo držati sitima zbog visokog udjela vlakna. Jedna je od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, a također i vitaminom D. Iako se mogu jesti i sirove, ovaj lagani recept za tople dane u potpunosti će istaknuti njihov bogat okus.
Lisičarke očistimo, veće komade izrežemo na tanke listiće. Na ulju popržimo 1 glavicu nasjeckanog luka, češnjak i malo slatke crvene paprike. Dodamo lisičarke i popržimo poklopljene 10-tak minuta. Maknemo s vatre i držimo ih na toplome.
U drugoj posudi podinstamo ostatak nasjeckanog luka na 40 g maslaca, dodamo rižu i uz lagano miješanje pržimo rižu dok ne poprimi zlatnožutu boju.
Dodamo naribanu mrkvu, pržimo dalje nekoliko minuta, te dodamo prethodno popržene gljive. Posolimo, popaprimo i sve zalijemo mesnom juhom.
Poklopimo posudu i ostavimo da se sve kuha na jakoj vatri 20 minuta.
Tada dodamo preostali maslac, promiješamo i ostavimo da se kuha daljnjih 10-tak minuta, piše Coolinarika.