kuhajte s glasom istre

Recept dana: Zdrava pašta sa cvjetačom, parmezanom i češnjakom

| Autor: Life
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Tjestenina s cvjetačom zvuči pomalo bezokusno, ali ako u kombinaciju dodamo bogato maslinovo ulje, parmezan i češnjak, tada se priča bitno mijenja! Ovo jelo je toliko jednostavno i ukusno da ćete se iznenaditi. Zahtijeva minimalan trud, a umak se priprema za svega nekoliko minuta.

Sastojci

Za pečenu cvjetaču:

  • oko 1 kg cvjetače
  • pola žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • pola žličice soli

Za tjesteninu:

  • 350 g špageta ili druge tjestenine
  • 1 žlica soli za začinjavanje vode za tjesteninu

Za umak:

  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 češnja češnjaka, nasjeckanog
  • pola žličice pahuljica crvene paprike
  • pola žličice soli
  • šaka i pol sitno nasjeckanog peršina
  • 45 g ribanog parmezana
  • 1 i pol žlica tostiranih pinjola
  • sok jednog limuna i korice limuna po ukusu

Priprema

Prvo krenite s pripremanjem cvjetače. Zagrijte pećnicu na 200 °C i lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Isperite cvjetaču, narežite je na cvjetiće i postavite ih na lim za pečenje. Začinite maslinovim uljem i solju te u jednom sloju pecite 20 minuta, okrenite i pecite još 10 minuta dok cvjetići ne budu lagano zapečeni i mekani, ali ne prepečeni.

Potom, pripremite umak. U veliku tavu dodajte maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i pahuljice čilija. Pržite češnjak na srednje laganoj vatri jednu minutu, pazeći da ne zagori. Dodajte sitno nasjeckani peršin i prstohvat soli te pržite još jednu minutu. Ako se tava previše zagrije, isključite vatru.

Dodajte pečene cvjetiće cvjetače i pržite na srednjoj vatri 30 sekundi.

Na zasebnoj maloj tavi s neprianjajućim dnom tostirajte pinjole oko minutu dok ne počnu smeđiti.

Tjesteninu skuhajte u velikom loncu slane vode prema uputama na pakiranju, no oduzmite minutu da bude al dente. Sačuvajte jednu šalicu vode od tjestenine, ocijedite tjesteninu i dodajte je u tavu s umakom.

Promiješajte na srednjoj vatri kratko, dodajte naribani parmezan, malo sačuvane vode od tjestenine i sok od limuna te miješajte još nekoliko sekundi dok se sir ne otopi. Kad je spremno za posluživanje, ukrasite tostiranim pinjolima, naribanom limunovom koricom po ukusu, dodatnim nasjeckanim peršinom i svježe mljevenim crnim paprom!

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter