Ilustracija (Pexels)
Zahvaljujući receptu Jamieja Olivera za piletinu pečenu u posudi, nećete previše razmišljati o tome što pripremiti za ručak. Za pripremu njegova jednostavnog jela od pet sastojaka potrebna vam je samo jedna posuda za pečenje, tako da je i pranje posuđa jednostavno.
Priprema traje samo pet minuta, a zatim pećnica obavlja sav težak posao sljedećih 50 minuta. "Postoji nešto tako zadovoljavajuće u jelima gdje pećnica obavlja sav posao. Inspirirani okusima s istočne obale, riža i patlidžan upijaju snažan okus piletine i začina", kaže poznati kuhar.
Pečeno jelo za dvije osobe ima oko 408 kalorija po porciji (ukupno 816), a recept je savršen za parove ili one koji vole kuhati sami i pripremiti jelo unaprijed.
Prvo zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Pažljivo odrežite i prepolovite patlidžan po dužini, zarežite kožicu po sredini i ponovno prepolovite. Sada stavite pileće batke u posudu za pečenje, prelijte ih sa žlicom maslinovog ulja i crvenog vinskog octa (po želji). Promiješajte piletinu da se obloži uljem i začinima – samo sol i papar.
Stavite lim za pečenje u pećnicu i pecite 25 minuta. U međuvremenu, sitno nasjeckajte mješavinu voća i orašastih plodova za sljedeći korak.
Zakuhajte vodu i izvadite piletinu iz pećnice. Umiješajte pastu za shawarmu (ili svoju marinadu), basmati rižu i polovicu mješavine voća i orašastih plodova u jelo, a zatim ulijte 300 ml kipuće vode.
Vratite u pećnicu i pecite dodatnih 25 minuta ili dok riža ne bude potpuno kuhana, a piletina se lako odvaja od kosti.
Rižu rastresite vilicom i pospite preostalom mješavinom voća i orašastih plodova, i vaš ukusni ručak spreman je za posluživanje.
Izvor: Express