kuhajte s glasom istre

Recept dana: Pašta sa špinatom i pancetom

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ova kremasta tjestenina sa špinatom i slaninom pravi je pobjednik za radni tjedan, a priprema se za manje od pola sata.

Sastojci

  • 400 g suhe tjestenine
  • 1 žlica maslinovog ulja , plus dodatno za prelijevanje
  • 1 luk , sitno nasjeckan
  • 6 kriški pancete, narezane na komadiće veličine zalogaja
  • 2 češnja češnjaka , sitno nasjeckana
  • 400 g svježeg ili smrznutog špinata ili 1 konzerva lisnatog špinata u vodi, ocijeđenog (otprilike 265 g ocijeđene težine)
  • 165 g krem ??sira
  • 1 limun , samo korica
  • ½ žličice suhih pahuljica čilija
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

Stavite veliku posudu sa slanom vodom na jaku vatru i zakuhajte. Dodajte tjesteninu i kuhajte 8-10 minuta dok ne bude al dente ili prema uputama na pakiranju. Prije ocijeđivanja tjestenine, sačuvajte oko 100 ml vode u kojoj se kuhala.

U međuvremenu, zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pancetu  te kuhajte, povremeno miješajući, 8-10 minuta dok slanina ne postane malo hrskava.

Dodajte češnjak i pržite 30 sekundi dok ne zamiriše. Dodajte špinat u tavu i kuhajte, često miješajući, 2-3 minute dok ne uvene ili se odmrzne.

Dodajte krem ??sir, koricu limuna, sušene pahuljice crvene čili papričice i prstohvat soli i papra te dobro promiješajte.

Dodajte kuhanu tjesteninu i umiješajte dovoljno sačuvane vode od tjestenine da umak postane sjajan.

Poslužite odmah preliveno s malo dodatnog maslinovog ulja, piše BBC. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter