kuhajte s glasom istre

Recept dana: Proljetna focaccia

| Autor: Ana Braškić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Proljeće je idealno vrijeme za ekspermentiranje s hranom i isprobavanjem novih jela. Tako vam danas donosimo recept za proljetnu focacciu koja kombinira proljetne klasike poput šparoga za idealan zalogaj u bilo koje doba dana.

Sastojci

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g brašna manitoba
  • 10 g svježeg kvasca
  • 300 g vode
  • 20 g soli
  • 25 g maslinovog ulja
  • suhi mažuran, timijan, origano
  • 300 g šparoga (može i onih iz uzgoja)
  • 1 ljubičasti luk
  • 250 g mladog kravljeg sira

Priprema

U posudi pomiješati obje vrste brašna, smrvljeni kvasac i svu vodu. Zamijesite glatko tijesto. Zatim dodati sol te u tri navrata maslinovo ulje. Posljednje umijesiti začinsko bilje, odnosno origano, mažuran i majčinu dušicu.

Mijesiti još pet minuta. Tijesto pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se diže dva sata. Kada se tijesto diglo, prebaciti ga u nauljenu posudu za pečenje dimenzija 25×18 cm i lagano raširiti rukama.

Pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se diže još pola sata. Za to vrijeme blanširati očišćene šparoge, a ljubičasti luk narezati na tanke ploške. Kada se tijesto diglo, pritisnite ga pristima, pokapajte s maslinovim uljem i pospite krupnom soli.

Focacciu stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva na 20 minuta. Po isteku vremena na focacciu rasporediti meki kravlji sir i šparoge. Peći još 25 minuta. Po želji pečenu focacciu možete posuti svježim začinskim biljem. Poslužiti toplu ili hladnu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter