Gastro specijal subotom

Leftovers cookbook: Cheesecake od skute

| Autor: Glas Istre
(Leftovers Cookbook)

(Leftovers Cookbook)


Knjižica Leftovers cookbook nastala je kao rezultat Erasmus+ projekta Make it green. Partnerstvo u projektu čine tri škole ugostiteljsko-turističkog smjera: Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, kao nositelj, te Ugostiteljsko-turistička škola Beograd i Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj.

Kako navode u knjižici, projektom su htjeli pronalaziti rješenja u području turizma i ugostiteljstva koja bi pomogla u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promjena. Da bi to postigli, usredotočili su se na tri cilja: zeleni turizam, ponovna uporaba otpadnog materijala i kuhanje bez otpada. Planirane aktivnosti imale su za cilj potaknuti kritičko razmišljanje i kreativnost sudionika u potrazi za boljom budućnošću.

Danas vam donosimo recept za Cheesecake od skute.

Sastojci

  • 500g skute
  • 200g mljevenih krekera
  • 100g maslaca
  • 150g šećera
  • 3 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica limunovog soka
  • Korica limuna

Dekoracija

  • Prah dehidrirane maline

Priprema

Pomiješati mljevene krekere s otopljenim maslacem i utisnuti smjesu u dno kalupa za pečenje.

U velikoj zdjeli mikserom izmiksamo skutu, šećer, jaja, ekstrakt vanilije, limunov sok i koricu dok smijesa ne postane glatka.

Prelijemo smijesu preko ohlađene kore od krekera.

Peći cheesecake u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°c 45 minuta ili dok rubovi ne budu zlatno-smeđe boje, a sredina čvrsta.

Ostavite cheesecake da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa.

Ukrasiti voćem po želji ili prahom od dehidriranih malina.

(Leftovers Cookbook)(Leftovers Cookbook)

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno slavi sedam i pol desetljeća strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake subote, ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, donosimo recepte koje su smislili mentori i učenici kroz nekoliko zanimljivih projekata, koje su i objavili u tiskanom izdanju.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline", "Jela s likovnih djela", "Kako je dela nono, tako to dela unuk", "Leftovers cookbook" i druge.

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter