KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Domaća pašteta od piletine

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Domaća pašteta izvrsna je zamjena za industrijske verzije, koje često sadrže meso slabije kvalitete, štetne aditive i konzervanse. Još jedna prednost je što je možete pripremiti u većim količinama, zamrznuti u manjim posudama i koristiti prema potrebi.

Namakanje u mlijeku

Najbolji izbor su jetrica domaćeg pileta. Prema savjetu francuskog chefa Raymonda Blanca, preporučuje se namakanje u mješavini mlijeka i posoljene vode oko šest sati prije pripreme. Ovaj korak smanjuje eventualni metalni okus, što je uobičajeno kod pripreme iznutrica, uključujući i svinjetinu. Ipak, ako koristite provjereno kvalitetno meso s prirodno bogatim okusom, ovaj korak možete preskočiti.

Maslac ili mast?

Tradicionalno, za izradu paštete koristi se maslac, ili kombinacija maslaca i vrhnja, kako bi se postigla kremasta i bogata tekstura. Alternativno, možete koristiti pileću mast, koja daje poseban okus. Ako koristite samo maslac, pašteta će biti čvršća i bogatija masnoćama. Dodavanje vrhnja osigurava svilenkastiju i kremastiju strukturu. Uz domaću paštetu, savršeno pristaje marmelada od luka ili šumskog voća, kao i topli prepečenac.

Dodavanje alkohola

Kapljica slatkog vina, brendija ili konjaka obogatit će okus pileće paštete, no alkohol treba dodavati s mjerom kako ne bi nadjačao ostale sastojke. Posebno budite pažljivi s jačim alkoholima poput brendija ili konjaka.

Začini i dodaci

Pašteta dobiva puni okus uz dodatak češnjaka, luka, mladog luka ili ljutike. Pečeni češnjak, pripremljen u pećnici (glavica češnjaka premazana maslinovim uljem i pečena 45 minuta u foliji), donosi blagu i slatkastu notu bez oštrine svježeg češnjaka. Ljutika je također odličan odabir zbog svog nježnog, slatkastog okusa. Za dodatnu aromu možete koristiti majčinu dušicu, đumbir, muškatni oraščić ili kurkumu.

Savršena tekstura

Kako biste dobili glatku teksturu, nakon miksanja protisnite paštetu kroz sito. Ohlađena u hladnjaku oko pola sata, pašteta će se dodatno stisnuti, a možete je preliti rastopljenim maslacem za završni sloj.

Pripremite domaću paštetu s pažljivo odabranim sastojcima i uživajte u zdravijoj i ukusnijoj verziji ove delikatese!

Pileća pašteta - sastojci

  • 350 g pilećih jetrica
  • 100 g + 75 g maslaca
  • 1 ljutika
  • 1 žličica listova nasjeckane majčine dušice
  • 75 ml fortificiranog vina (madeira)
  • 75 ml vrhnja za šlag bez šećera
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice muškatnog oraščić
  • ¼ žličice mljevenog đumbira

Pileća pašteta - priprema

Meso očistite i narežite na komade od otprilike 1,5 cm, a 100 g maslaca narežite na kockice. Sitno nasjeckajte ljutiku. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte kockicu maslaca. Dodajte ljutiku i majčinu dušicu pa pržite dok ne omekša. Zatim pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte jetrica i pržite ih nekoliko minuta.

Izvadite jetrica iz tave pa ulijte vino. Kuhajte dok se ne reducira na nekoliko žlica pa pomiješajte s vrhnjem, soli i začinima. Miksajte dok ne postane glatko.

Ostatak od 100 grama maslaca dodajte u paštetu pa izmiksajte. Protisnite kroz sito i ostavite da se hladi u hladnjaku pola sata. Otopite 75 g maslaca i izlijte ga preko paštete pa hladite u hladnjaku dok se ne stegne.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter