KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Za petak riba - brudet s palentom

| Autor: Glas Istre
(Snimio Goran Kovačić/Pixsell)

(Snimio Goran Kovačić/Pixsell)


Ukoliko petkom jedete ribu, a čak i ako to nije pravilo kod vas, riba je uvijek dobrodošla na stolu. Brodet tako spada u omiljena jela Mediterana, a može se spremati s bilo kojom ribom. 

Danas donosimo recept za brodet od miješane ribe s prilogom palentom. U sat vremena skuhajte ovaj klasik i uživajte u okusima i mirisima Mediterana cijeli dan.

Sastojci za 4 porcije:

Brudet

  • 1 kg miješane ribe
  • 5 ljutika
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 g pelata
  • 100 ml octa
  • 200 ml bijelog vina
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sol, papar
  • ljuta papričica po ukusu
  • peršin

Palenta

  • 250 g palente
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 l vode

Priprema:

U tavi zagrijte ulje pa dodajte nasjeckanu ljutiku i češnjak. Pirjajte dok ne poprime zlatno-žutu boju pa dodajte sol.

Kada vidite da je ljutika uvenula, dodajte pelate. Pustite da kuha dok pomidor ne omekša, cca. 10-15 minuta pa dodajte ocat i pustite da proključa.

Dodajte ribu, nakon par minuta i vino, a potom i ostatak sastojaka osim peršina. U sve to dodajte vodu i pustite da se kuha pola sata. Peršin posipajte na vrh kada je brudet gotov. Da se riba ne raspadne, ne miješajte brudet dok se kuha. Dovoljno je protresti lonac.

Palentu dodajte u kipuću posoljenu vodu, a kada zavrije kuhajte uz stalno miješanje 10 minuta pa dodajte maslinovo ulje. Dobar tek!

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater