(iStock)
Pastirska pita jelo je podrijetlom iz Britanije, a najčešće se sastoji od povrća i nasjeckanog mesa kuhanog u loncu pa potom prelivenog pire krumpirom.
Verzija pastirske pite za koju vam ovoga puta donosimo recept vegetarijanska je verzija koju možete prilagođavati po vašem ukusu, a garantirano će i najveći mesojedi na čas zaboraviti da u njoj nema niti trunke mesa!
Za nadjev:
Za preljev:
Prvo krenite pripremati nadjev tako da u tavi zagrijete ulje, dodate očišćen i sitno nasjeckan poriluk te isti pržite četiri do pet minuta dok ne omekša.
Potom dodajte također sitno nasjeckanu mrkvu, gljive i češnjak i nastavite miješati narednih pet minuta.
Dodajte kadulju, majčinu dušicu, leću, rajčice, temeljac i crno vino i miješajte dok se dobro ne sjedini. Zagrijte smjesu do vrenja, a zatim smanjite vatru doki nastavite kuhati oko dvadeset minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C ili 180°C ako koristite ventilator, a dok se nadjev krčka i pećnica grije napravite preljev tako što ćete zakuhati vodu u velikom loncu i skuhati batat i krum
Kuhajte desetak minuta a potom dodajte cvjetaču i kuhajte još desetak minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Kada je kuhano, dobro ocijedite i stavite u posudu, dodajte maslac te dobro začinite solju i paprom, a zatim izgnječite dok ne postane glatko. Ostavite sa strane i držite na toplom.
Sojin umak, čili pahuljice i šećer (ako ih koristite) umiješajte u smjesu za nadjev koja se tijekom kuhanja trebala zgusnuti. Nastavite pirjati još par minuta te dodajte malo vode ako je smjesa previše suha. Posolite i popaprite.
Smjesu za nadjev prebacite u vatrostalnu posudu za pečenje, zatim žlicom stavite preljev i rasporedite ga u ravnomjeran sloj. Po želji pospite parmezanom.
Pecite pitu u pećnici 18-20 minuta, prenosi BBC.