Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Ukusan gratin s porilukom i krumpirom

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kremasto i brzo jelo, jednostavno za pripremu i stavljanje na stol kao prilog, ali i kao glavno jelo lagane i ukusne večere koja, zahvaljujući nježnom, a istovremeno čvrstom okusu poriluka, uljepšava ono što na prvi se pogled može činiti kao jednostavan flan od krumpira.

Obogaćeno lovorom i češnjakom, ovo jelo mogu pripremiti i oni koji su iz prehrane izbacili namirnice životinjskog podrijetla, koristeći biljno vrhnje, sojino mlijeko i izbacivši parmezan.

Sastojci (4 osobe):

  • 1 staklenka vrhnja
  • 150 ml mlijeka
  • 1 češanj protisnutog češnjaka
  • 1 list lovora
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 kg oguljenog i tanko narezanog krumpira
  • 2 poriluka oprati i narezati na ploške
  • 80g ribanog parmezana
  • sol

Priprema:

Vrhnje i mlijeko stavite u tavu na laganu vatru pa dodajte češnjak i lovor. Dobro promiješajte i pustite da zavrije.

Maknite tavu s vatre, poklopite i ostavite da odstoji.

Uključite pećnicu i zagrijte je na 180°. Namastite posudu i na dno posložite krumpir i poriluk u ravnomjernom sloju.

Potom vrh lagano prelijte mješavinom vrhnja i mlijeka. Dodajte prstohvat soli.

Pospite površinu parmezanom i zapecite.

Neka se peče oko 40 minuta.

Kad je gotovo, ostavite jelo da se ohladi i poslužite uz dobro domaće i sezonsko crno vino.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter