KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Piletina na lovački - klasik francuske kuhinje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Piletine nikad dosta, što i pokazuje činjenica da se na internetu može pronaći pregršt recepata sa ovom vrstom mesa. Iako je najčešće zastupljen file pilećih prsa, batak i zabatak imaju svoje čari kojima podižu jelo na novu razinu.

Za razliku od prsa nisu toliko suhi, a danas vam donosimo recept za batak i zabatak na lovački način koji odlično ide uz pire krumpir ili tostirani kruh.

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 2 pileća batka
  • 2 pileća zabatka
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g šampinjona
  • 230 ml crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • Nasjeckani peršin (po želji, za posip)

Priprema:

Polovicu maslaca i maslinovo ulje ugrijte u velikom loncu, pa na to bacite začinjenu piletinu i pržite dok ne poprimi zlatnu boju s obje strane (oko 5 minuta).

Kada izvadite piletinu, na tavi otopite ostatak maslaca i luk, te pržite luk dok ne omekša. Dodajte češnjak i njega pržite oko minutu, dodajte gljive i pirjajte još dvije minute. Nakon toga dodajte crno vino.

Potom dodajte koncentrat rajčice pa kad zakuha stišajte vatru kojih 5 minuta. Dodajte timijan i polijte pilećim temeljcem.

U dobivenu smjesu ubacite ispečenu piletinu, poklopite i ostavite da se krčka na laganoj vatri sat vremena (dok piletina podosta ne omekša).

Nakon isteka sata, izvaidte piletinu, a umak pustite da vrije desetak minuta dok ne postane sirupast. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po želji. Za deokraciju piletinu možete posuti nasjeckanim peršinom. 

Dobar tek!

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter