Ilustracija (Pexels)
Piletine nikad dosta, što i pokazuje činjenica da se na internetu može pronaći pregršt recepata sa ovom vrstom mesa. Iako je najčešće zastupljen file pilećih prsa, batak i zabatak imaju svoje čari kojima podižu jelo na novu razinu.
Za razliku od prsa nisu toliko suhi, a danas vam donosimo recept za batak i zabatak na lovački način koji odlično ide uz pire krumpir ili tostirani kruh.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Polovicu maslaca i maslinovo ulje ugrijte u velikom loncu, pa na to bacite začinjenu piletinu i pržite dok ne poprimi zlatnu boju s obje strane (oko 5 minuta).
Kada izvadite piletinu, na tavi otopite ostatak maslaca i luk, te pržite luk dok ne omekša. Dodajte češnjak i njega pržite oko minutu, dodajte gljive i pirjajte još dvije minute. Nakon toga dodajte crno vino.
Potom dodajte koncentrat rajčice pa kad zakuha stišajte vatru kojih 5 minuta. Dodajte timijan i polijte pilećim temeljcem.
U dobivenu smjesu ubacite ispečenu piletinu, poklopite i ostavite da se krčka na laganoj vatri sat vremena (dok piletina podosta ne omekša).
Nakon isteka sata, izvaidte piletinu, a umak pustite da vrije desetak minuta dok ne postane sirupast. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po želji. Za deokraciju piletinu možete posuti nasjeckanim peršinom.
Dobar tek!
Izvor: Index recepti