(Foto: iStock)
Želite li ukusno jelo s malo ugljikohidrata? Tada umjesto klasičnog složenca od krumpira ili tjestenine s mljevenim mesom pripremite verziju s krepkom gratiniranom cvjetačom. Za razliku od većine drugog povrća ovog tipa, cvjetača je lako probavljiva, a sadrži i puno vrijednog vitamina C. Cvjetača je također bogata kalijem i pomaže kod detoksikacije.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Zagrijte vodu u velikom loncu. Cvjetaču narežite na male cvjetiće i kuhajte oko 7 minuta. Cvjetaču ocijedite, pustite da se kratko ohladi pa je stavite u posudu za pečenje.
Zagrijte ulje u tavi, sitno narežite ljutiku i pirjajte dok ne postane prozirna. Dodajte mljeveno meso i pirjajte dok ne postane mrvičasto. Zatim umiješajte pastu od rajčice i temeljac od povrća, deglazirajte mljeveno meso čim je kuhano i začinite umak solju, paprom, paprikom u prahu i talijanskim začinskim biljem. Umak od mljevenog mesa prelijte preko cvjetače.
Za bešamel u loncu rastopite maslac, pospite ga brašnom i promiješajte pjenjačom. Zatim deglazirajte mlijekom i ostavite da se umak zgusne. Dodajte vrhnje i začinite solju i paprom.
Mljeveno meso premažite bešamelom. Posudu za pečenje pospite naribanim sirom i pecite u pećnici oko 25 minuta dok sir ne porumeni.
Također možete iskoristiti orašaste plodove, sjemenke, pržene bademe ili izmrvljeni tortilja čips kao odlične dodatke za još zanimljiviju verziju.
Dobar tek!
Izvor: Novi list