KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Piletina na azijski način

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Piletine nikad dosta, ali svejedno se može dogoditi da dođe do zasićenja kada se često sprema na isti način. Stoga vam danas donosimo malo drugačiji način pripreme omiljenog mesa.

Ovo jelo inspirirano okusima Azije se priprema izrazito jednostavno, a može se servirati uz rižu ili rezance.

Sastojci za 4 osobe:

Umak:

  • 350 ml vode
  • ½ naranče
  • ½ limuna
  • 80 ml rižinog octa
  • 3 žlice soja umaka
  • 1 žlica naribane kore od naranče
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 cm svježeg đumbira
  • 1 češanj češnjaka
  • 20 g mladog luka
  • ¾ žličice čili pahuljica
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • 2 žlice vode

Meso:

  • 450 g pilećeg filea
  • 150 g glatkog brašna
  • ¾ žličice soli
  • ¾ žličice papra
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica sezamovih sjemenki (po želji)

Priprema:

Umak: Naračinu koru i đumbir naribajte. Ocijedite polovicu naranče i limuna kako bi dobili sok. Češnjak nasjeckajte ili protisnite te mladi luk narežite na kolutiće.

Na srednje jakoj vatri u tavu dodajte vodu, sok od naranče, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. U to dodajte žlicu narančine kore, smeđi šećer, naribani đumbir, češnjak, mladi luk i čili pahuljice.

Miješajte dok ne zavrije, a potom maknite tavu sa štednjaka i ostavite da se hladi 15 minuta.

Meso: Narežite piletinu na komadiće i stavite ih u plastičnu vrećicu u koju ste prethodno ulili 230 ml ohlađenog umaka (ostatak sačuvajte za kasnije). Vrećicu zatvorite i stavite na hlađenje 2 sata.

U drugoj plastičnoj vrećici pomiješajte brašno, sol i papar te dodajte mariniranu piletinu i protresite.

U tavu ulijte maslinovo ulje i na srednje jakoj vatri pržite piletinu uz često miješanje dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Kada je gotova, prebacite piletinu na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom.

U tavu u kojoj ste pekli piletinu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zavrije. U drugoj zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu te smjesu dodajte umaku. Stišajte vatru i dodajte piletinu te pustite da se krčka 5 minuta uz povremeno miješanje. Gotovu piletinu možete posuti sezamovim sjemenkama i servirati uz rižu ili rezance. Dobar tek!

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter