PRIJAVE U TIJEKU

WHY BUZET: Ove nedjelje bogat program za otvaranje turističke sezone na Buzeštini

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Kaštel Petrapilosa (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Kaštel Petrapilosa (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


U župnoj crkvi višestruko nagrađivana muška klapa Pinguentum izvest će nekoliko klapskih napjeva. Na kulturnom itinereru naći će se i Zavičajni muzej Buzeta te dislocirana muzejska radionica, kao ičešljara za izradu češljeva od rogova istarsko-podolskog goveda

"Zašto Buzet/Why Buzet", slogan je manifestacije kojom Turistička zajednica obilježava otvaranje ovogodišnje turističke sezone na sjeveru Istre. Buzećani pozivaju svoje goste da u nedjelju dođu u Buzet i od 9 do 15.30 sati dožive i osjete čari jednog djela bogate ponude. Svi su sadržaji besplatni izuzev ulaznice u kaštel Petrapilosa od 20 kuna po osobi.

Potaknuti dolazak gostiju

- Kao i sve ostalo, tako je zbog koronavirusa, i turizam na trenutak zastao te su brojni sadržaji i smještajni objekti ostali bez gostiju. Posjetitelji iz drugih dijelova Hrvatske počeli su polako dolaziti u Istru, a otvaranjem državne granice, vraćaju nam se i strani turisti, naravno, uz strogo pridržavanje higijenskih i ostalih mjera koje preporučuje nadležni stožer civilne zaštite. Cilj je stoga nove lipanjske manifestacije potaknuti još veći dolazak gostiju i dodatno oživjeti turističku sezonu, izjavio je direktor TZ-a Grada Buzeta Hari Vidović

Buzetski TZ, kaže Vidović, uklopio se time u inicijativu županijskog Odjela za turizam da se predstojeće subote i nedjelje obilježi svojevrsno otvaranje turističke sezone te se diljem Istre ponude brojni turistički sadržaji besplatno ili po cijeni umanjenoj za pedeset posto kao što to neki prakticiraju svake godine povodom Svjetskog dana turizma.

Okupljanje je predviđeno u nedjelju u 9 sati na Autobusnom kolodvoru Buzet gdje će goste uz direktora TZ-a dočekati turistički vodiči Zdenka Majcan i Dean Prodan. Lokalni prijevoznici Branko Golojka "Volte" i Safet Hodžić "Moj kodeks", prevest će ih do parkirališta buzetskog starog grada gdje će u 9.45 sati započeti vođeni obilazak starogradske jezgre. U 10 sati predviđena je jutarnja kava u Caffe baru Melody uz degustaciju domaćih keksa u trgovini Delicia. Oni koji se budu htjeli opustiti uz kapljicu dobrog terana moći će to učiniti u Staroj oštariji.

Degustacije vrhunskih proizvoda

U 10.40 sati svoja će vrata otvoriti Multimedijalni, virtualni centar starih obrta. U župnoj crkvi višestruko nagrađivana muška klapa Pinguentum izvest će nekoliko klapskih napjeva. Na kulturnom itinereru naći će se potom Zavičajni muzej Buzeta i dislocirana muzejska radionica, češljara za izradu češljeva od rogova istarsko-podolskog goveda. Destilerija Aura i Karlić Tartufi u 12.15 sati pozivaju na degustaciju svojih vrhunskih proizvoda.

U 13.30 sati organiziran je prijevoz do tisućljetnog kaštela Petrapilosa o čijoj povijesti će govoriti Matija Nežić iz Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet. Srednjovjekovna utvrda na litici iznad doline rječice Bračane, na 119 metara nadmorske visine, rekonstruirana je u sklopu EU projekta i nedavno i službeno otvorena za javnost.

Zbog strme konfiguracije terena i neravnih pločnika sadržaji nisu prilagođeni osobama s invaliditetom. U slučaju kiše moguće je da neki sadržaji neće biti realizirani. Posjetitelji se moraju najaviti prije dolaska telefonom (052/662-343) ili mailom (tzg-buzeta@pu.t-com.hr).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum