CAMINO DE SANTIAGO

LJUBO ŽAJA, donedavni načelnik Policijske postaje Buje: HODOČASTIO PIRINEJIMA DO GALICIJE, U NAJVEĆE SVETIŠTE SANTIAGO DE COMPOSTELA

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Putovanje je poput živog obrazovanja, informiranje o nečemu, stjecanju novih spoznaja i iskustava, to je jedno bogatstvo duhovno, ali i kulturno, općenito životno, koje nas uči razmišljanju, jednostavnosti, širi vidike i ispunjava nam dušu i intelekt, dok usput upoznajemo običaje i kulturu tog kraja kušajući njihova nacionalna i lokalna jela, rekao nam je Ljubo Žaja

Camino de Santiago ili Put Svetog Jakova, jedno je od najpoznatijih hodočašća na svijetu u Španjolskoj. Ovoga je ljeta Novigrađanin Ljubo Žaja, donedavni načelnik Policijske postaje Buje, krenuo je najpopularnijom francuskom rutom Camino Frances, startavši 14. lipnja iz francuskog grada Saint-Jean-Pied-de-Port, te je stigao na sveto odredište u Santiago, na grob Sv. Jakova 15. srpnja.

Vjera i turizam zajedno

- Putovanje je poput živog obrazovanja, informiranje o nečemu, stjecanju novih spoznaja i iskustava, to je jedno bogatstvo duhovno, ali i kulturno, općenito životno, koje nas uči razmišljanju, jednostavnosti, širi vidike i ispunjava nam dušu i intelekt, dok usput upoznajemo običaje i kulturu tog kraja kušajući njihova nacionalna i lokalna jela. Camino je jedno od najsadržajnijih i najboljih iskustava koje sam doživio, zaista nešto posebno, započinje svoju retrospektivnu pripovijest Žaja osupnut još toplim emocijama.

- To je putovanje, odnosno hodočašće, na kojega možete krenuti sami ili u grupi, pješice ili biciklom. Na samom početku u ranom srednjem vijeku je to bilo istaknuto vjersko hodočašće, a danas, osim hodočasnika koji odlaze zbog vjerskih i duhovnih razloga hodaju i drugi, poradi avanture, turizma i slično. Ustvari se za manja sredstva može obići jedna prekrasna zemlja koristeći razgranatu mrežu puteva s prikladnim objektima za smještaj na dobro označenom putu. Put se prelazi pješice između devetnaest i 40 dana, ovisno o fizičkoj kondiciji, duhovnoj ili psihičkoj spremnosti i ustrajnosti nekog hodočasnika, te je sastavljen od niza pravaca – Camino puteva koji, počevši od različitih mjesta u Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj, omogućavaju da dolaskom u Santiago dobijete dokument o prijeđenom putu- "compostelu", službeni dokument kojega vam izdaje Crkva. No izdaje se onima koji izjave da hodočaste u kršćanskom duhu, ali za prijeđeni put od najmanje 100 km pješice, 200 biciklom ili na konju, ili 100 nautičkih milja, a zadnji kilometar je obvezan pješice. Ja sam na put krenuo iz vjersko - duhovnih razloga, a tim prilikama volim hodati sam jer su to trenuci koje želim provesti pomiren sa sobom te u svojoj nutrini posvećen molitvi, a istovremeno okružen prirodnim i spomeničkim ljepotama koje se prostiru na putu, kazuje Žaja.

Otkriva nam da je dugo godina priželjkivao odlazak, ali zbog prirode posla, rukovodećih radnih mjesta u Policijskoj postaji Umag – Buje nije mogao ostvariti želju, pa mu je odlaskom u mirovinu sa 31.prosinca 2018. godine to konačno pošlo za rukom.

Hodočašće posvećeno bližnjima

- Tri su glavna razloga radi kojih sam se odlučio hodočastiti. Prvi da zahvalim dragom Bogu što je bio uz mene svih 30 godina zahtjevnog i odgovornog rada u policijskoj službi, drugi jer sam želio moliti za ozdravljenje svoje tri drage, nažalost, teško oboljele prijateljice, a treći da se molim za svoju obitelj i djecu svojih dragih prijatelja da im Bog djecu izvede na pravi put. Jedan od glavnih pokretača bila je i živopisna knjiga naslova "Camino de Santaigo", autora Andreja Badera iz Pule, povjesničara i profesora, hodočasnika koji je četiri puta pješačio Putem Svetog Jakova do Santiaga, u najkatoličkijoj državi svijeta, otkriva nam Žaja te ističe da je iznimno važna dobra fizička kondicija koja kod njega nije izostala jer je dugogodišnji planinar, član PD Planik Umag. 

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini