SVE KRENULO U PULI

Žućo, glas savjesnih građana: ŠTO NADLEŽNI RADE DA NAS SMEĆE NE ZATRPA?

| Autor: Portal GlasIstre.hr

Na portalu Glasa Istre kao i u tiskanom izdanju, periodički ćemo objavljivati problemske tekstove građanskih inicijativa koje u svojim aktivnostima ukazuju na društvene i životne probleme građana. Jedna od njih je i "Žućo" čiji prvi tekst objavljujemo na stranicama i na portalu Glasa Istre.

Žućo je često na terenu i obavlja besplatno posao onih koji su za to plaćeni. Postao je referent među građanima radi dojave nezakonitih odlagališta smeća, koja pronalazi, sanira te upućuje odgovorne na promptnu reakciju i sanaciji istih.

Nezakonita odlagališta smeća rastu poput gljiva poslije kiše i, uskoro, ako nadležni ne počnu raditi svoj posao, bit ćemo zatrpani smećem te postati naj-destinacijom nezakonitog odlaganja otpada u Europi!

Žućo priča s ljudima i sluša ih, efikasno reagira te već dulje vrijeme ukazuje na ovu problematiku. Sabirna dvorišta u okolici Pule nisu efikasna. Neka od njih su zatvorena ili otvorena samo za lokalno stanovništvo. Zbog toga, ali i zbog manjka kazni i odgovornih radi njihovog provođenja, ljigavi nesavjesni, najčešće, građevinari, ali i drugi nesavjesni sugrađani, bacaju smeće u obližnje šumice. U okolici Pule ne postoji više netaknuta priroda, udubine ili uzvisine, koje na sebi ne nose potpis kretenizma. Smetlišta su ponekad teško dostupna, a neka datiraju još iz perioda Jugoslavije!

Rukovodstvo nadležnih institucija očito ima krivo posložene prioritete. Nevjerojatno je da su osobe na vodećim pozicijama nesposobne organizirati sanaciju pa i edukaciju građana po pitanju odlaganja otpada!

U današnje vrijeme svi smo fokusirani na uspješne turističke sezone. Međutim, vidimo kako širenje turizma dovodi do eksponencijalnog rasta količine smeća. Pod smeće, najviše spominjemo građevinski otpad koji nastaje kod rekonstrukcija privatnih kuća, apartmana, vikendica, a koji, nažalost, završava u našoj okolici. Žalosno je da aktivisti poput Žuće, koji zapravo nisu

plaćeni za taj posao, rade besplatno i savjesno posao onih koji bi trebali to raditi. Pitamo se tko će odgovarati za nerad? Je li i smeće postalo pitanje politike i političara? Upravo smeće bi trebalo biti najveći prioritet jer ćemo, u suprotnomu, ugušiti sami sebe.

Turisti vide naš kretenizam i u nevjerici gledaju kada naiđu na istovareni otpad u jednoj od naših prekrasnih šuma. Građani moraju biti dovoljno educirani kako bi znali što učiniti sa svojim otpadom, a vidimo da to uopće nisu.

Stoga pozivamo nadležne službe: Herculaneu, Metis, Pragrande i druge da obrazlože na koji način rade sanaciju divljih odlagališta i edukaciju građana? Molimo isto tako da objasne što su svih ovih godina radili po pitanju unaprjeđenja svijesti građana vezane uz odlaganje otpada i kakve su rezultate zabilježili po tom pitanju.

Smatramo da institucije koje se "bave" ovim problemom moraju imati statistiku i kadar koji ima plan kako riješiti ovaj problem te stoga molimo da pokažu što su po tom pitanju odradili do sada. Apsolutno je neprihvatljiv odgovor tipa "imamo u planu to i to..." jer se postavlja pitanje što ste radili do sada? To je naša dužnost, mi vas plaćamo i zahtijevamo odgovore od vas.

Žućo je glas savjesnih građana!

Tko je Žućo? Sve je krenulo u Puli kada su gradske vlasti zakazale u zaštiti jedne predivne uvale u okolici grada te su građani uzeli stvar u svoje ruke i stvorili Žuću. Mi smo grupa savjesnih građana, koja slijepo vjeruje da samo oni koji su dovoljno ludi da misle da mogu promijeniti ovaj svijet, takvi ga i mijenjaju. Bavimo se jačanjem svijesti o ekologiji i civilnom društvu te vjerujemo da su promjene moguće samo ako ih svi iskreno želimo. Žućo to smo svi mi!


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum