U sklopu Infobipovog Music Tech Festa

ZNANSTVENI SPEKTAKL NA SVEUČILIŠTU JURJA DOBRILE Zvuk će putovati od Pule do Mjeseca i nazad za 2,5 sekundi

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Teleskop Dwingeloo u istoimenom selu u Nizozemskoj

Zgrada rektorata bit će povezana direktno s Dwingeloo teleskopom u Nizozemskoj, koji je usmjeren prema Mjesecu i preko kojeg će se čitava ta komunikacija s Mjesečevom površinom odviti

WikiLeaks je ovih dana objavom jednog videozapisa ponovno udahnuo život jednoj od najpopularnijih svjetskih teorija urote. Snimka, kojoj je teško utvrditi autentičnost, "procurila" je na internet prije nekoliko dana, a trebala bi poslužiti kao dokaz da je "mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo" kojeg su Neil Amstrong i njegovo društvo s Apolla 11 učinili u srpnju 1969. godine, kao prvi ljudi na površini Mjeseca, zapravo bila velika laž i obmana.

Teorije urote koje se vezuju uz taj povijesni događaj su brojne, a ona koju "razotkriva" desetak minuta snimke s WikiLeaksa trebala bi poslužiti kao dokaz da je za pobjedu SAD-a u svemirskoj utrci s tadašnjim SSSR-om zaslužna televizijska ekipa i prijevara u kojoj je površinu Mjeseca glumila pustinja Nevada. Uz jednu po jednu teoriju urote, kojima se nije ništa dokazalo, ali su se njima širom svijeta hranile generacije skeptika, ovog se ljeta navršava 50 godina od povijesnog događaja kojem će na vrlo originalan način "homage" biti odan i u sklopu Music Tech Festa koji se ovoga tjedna održava u Vodnjanu i Puli.

Stockholm i Frankfurt

Ugledni predstavnici globalne zajednice inovatora i stručnjaka, u sklopu događanja krovnog naziva #MTFPula, od danas su gosti kampusa Pangea globalnog IT diva iz Vodnjana Infobipa, gdje će do subote, zajedno s Infobipovim inženjerima, istraživati mogućnosti vokalne umjetne inteligencije te nadograditi ideje nastale na prethodnim #MTF događanjima u Stockholmu i Frankfurtu. Jedan od suorganizatora festivala je Znanstveno tehnološki institut Visio Sveučilišta Jurja Dobrile, koji će večeras biti domaćin vrlo zanimljivog dijela aktivnosti nazvanog "Sister Moon live moon bounce". Radi se o događaju koji će zasigurno biti poslastica svim zaljubljenicima u astronomiju, ali i ne samo njima, jer će se večeras u Puli, u suradnji s voditeljicom projekta "Sister Moon" Martinu-Nicole Rojina i uz korištenje Dwingeloo radio teleskopa, zahvaljujući kojem je otkriveno da je naša galaksija spiralna, iz Pule emitirati signali koji će se odbijati od površine Mjeseca.

Plan je da se put Mjeseca šalju rečenice i "semplovi" instrumenata, a kako je večeras premijera komične opere Josepha Haydna "La Canterina", prve u povijesti koju na scenu INK postavlja pulska Muzička akademija, u čast tog događaja na Mjesec će otići i dio "sempla" jednog instrumenta iz tog glazbeno-scenskog djela.

Da bi stvar bila još zanimljvija, odnosno tehnološki naprednija, dio glasovnih i zvučnih signala koji će se odbijati od Mjesečeve površine ispisivat će posebno trenirane robotske ruke.

Umjetnost i tehnologija

"Vjerujem da će i ovaj događaj biti dokaz, ali i poticaj da se puno toga može napraviti u području novih tehnologija u koje je pulsko Sveučilište snažno krenulo i zaokrenulo još prije nekoliko godina", najavljujući događaj kazao nam je Sven Maričić, pomoćnik rektora pulskog Sveučilišta.

Radio signal sa sadržajem putovat će do jedinog zemljinog prirodnog satelita otprilike 1,25 sekundi, a jednako toliko vremena potrebno mu je da se nakon odbijanja od površine Mjeseca vrati na Zemlju. Ono što će se slati su "semplovi" do dvije sekunde trajanja, a zgrada rektorata bit će povezana direktno s Dwingeloo teleskopom u Nizozemskoj, koji je usmjeren prema Mjesecu i preko kojeg će se čitava ta komunikacija s mjesečevom površinom odviti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum