PIŠE LARA BAGAR

Znanje je preteško

Ilustracija (Arhiva)

Vaga je pokazala 10 kilograma i 200 grama. "Što toliko?", jauknula je majka. I otac je potrčao da vidi kilažu - školske torbe!? On je promrmljao sebi nešto u bradu.

Petaš je samo stajao i, onako sitan, pokušao staviti torbu na svoja leđa. Eto, tako je izgledala scena u nedjelju navečer s jednim pulskim petašem dok se spremao za školu. Toliko je teška torba učenika petog razreda osnovne škole ponedjeljkom. Kažu da je ponedjeljak najteži dan u tjednu, doslovno.

Ako uzmemo u obzir da prosječno muško dijete ima između 40 i 50 kilograma, onda ispada da je težina torbe jedna četvrtina njegove mase. Da ne govorimo, primjerice, o gracilnoj tanašnoj djevojčici koja u toj dobi ima oko 35 kilograma i tu dolazimo do još šokantnije spoznaje da je težina torbe gotovo trećina njezine kilaže.

Nastavljamo matematičku analizu. To znači da bi klasičan muškarac od, primjerice, 80 kilograma svaki dan na posao nosio torbu s 20 kilograma materijala. Isto vrijedi i za odrasle žene. I ne samo to, već bi se svakih 45 minuta s tom kilažom na sebi trebao premještati po velikoj tvrtki.

Ispada da je znanje stvarno teško, u bilo kojem obliku. Kurikularna reforma trebala je rasteretiti program i smanjiti broj udžbenika, radnih bilježnica, sveg pribora.

Prije šest godina u našem listu zabilježili smo da je školska torba šestaša težila 7,6 kilograma - bez tenisica koje je taj dan učenik također morao nositi, baš kao i naš petaš ovog ponedjeljka - a curici koja je pohađala sedmi razred čak osam kilograma.

Torba osmaša bila je još teža - više od osam kilograma. Ako petašu školska torba danas teži deset kilograma, mučno je i krenuti u računicu koliko je opterećen osmaš.

Preteške školske torbe, posve razumljivo, povezane su s bolovima u leđima i nepravilnim držanjem pa liječnici preporučuju da njihova težina ne bi smjela premašiti deset posto djetetove kilaže.

Pa ako sada školarac do škole i natrag prijeđe najmanje dva kilometara s trećinom ili četvrtinom svoje kilaže i nakon toga se kod kuće od tog "ponedjeljka" odmara za kompjuterom, eto skolioze, kifoze… Da te zaboli glava, ne samo leđa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini