TUŽILI GRAD

ZELENA ISTRA na sudu traži poništenje gradskih odluka o koncesijama i prikupljanju otpada. GRAD PULA ostaje pri svome: Sve je po zakonu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
I Ferijalni je predviđen za koncesiju

I Ferijalni je predviđen za koncesiju


Jesu stigle 42 ili 123 primjedbe građana, kakva je razlika kad ne postoji nikakva namjera njihovog ozbiljnog razmatranja? Isti bi rezultat bio i da ih je 1.123, kaže Dunja Mickov iz Zelene Istre * Neprimjereno je da povjerenika za informiranje koriste isključivo za svoje partikularne ciljeve koji nemaju veze s ekologijom, kaže gradski pročelnik Aleksandar Matić

 

Udruga Zelena Istra tužila je Grad Pulu Visokom upravnom sudu, tražeći poništenje dviju, po njima spornih odluka - Plana o davanju koncesija na pulskim plažama za 2020. te Odluke o prikupljanju komunalnog otpada. Članica Udruge Dunja Mickov tvrdi da Grad učestalo krši Zakon o pravu na pristup informacijama.

- S obzirom da je Grad ignorirao javna upozorenja o kršenju zakona, Zelena Istra je zbog posljednja dva nezakonito provedena savjetovanja s javnošću najprije uputila prijavu povjereniku za informiranje, a zatim u siječnju i tužila Grad Visokom upravnom sudu. Premda bi istinsko savjetovanje s javnošću o odlukama koje su važne za život u našem gradu trebalo biti temeljno pravilo odgovorne i transparentne vlasti, Grad Pula savjetovanje provodi samo da bi se zadovoljila zakonska forma, kaže Mickov.

Ignoriranje povjerenika

Iz Zelene Istre kažu da je povjerenik, nadležan za primjenu Zakona o pravu na pristup informacijama, pozvao Grad da provodi savjetovanja na zakonit način.

- Vezano uz izmjenu Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada povjerenik je naložio da Grad produži savjetovanje s javnošću sa 17 na 30 dana. Grad se oglušio na ovaj nalog, kao i na upozorenje Zelene Istre o neistinitom izvješću o provedenom savjetovanju, na temelju kojeg je Gradsko vijeće 12. prosinca 2019. usvojilo ovu odluku. Istog dana Gradsko vijeće usvojilo je i Plan davanja koncesija za 2020. premda je Grad javno upozoren da nije istina da su zaprimljene 42 primjedbe građana, kako stoji u njihovom izvješću o savjetovanju, već najmanje 123 koliko su ih građani Pule dostavili na e-mail Grada. Kopije tih mejlova poslali su i na adresu građanske inicijative Volim Pulu. Ali, 42 ili 123, kakva je razlika kad ne postoji nikakva namjera njihovog ozbiljnog razmatranja? Isti bi rezultat bio i da ih je 1.123, navodi Mickov.

Kaže da ih je 30. siječnja povjerenik obavijestio da je upozorio Grad da nisu na odgovarajući način izradili izvješće o savjetovanju. On ne raspolaže pravnim mehanizmom da bi spornu odluku stavio izvan snage, ali udruga može Visokom upravnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu zakonitosti sporne odluke, što je Zelena Istra i učinila, objašnjava Mickov.

Međutim, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić tvrdi da je sve po zakonu. "Zelena Istra je u više navrata pokretala prijave protiv poslovanja Grada koje su sve redom riješene u korist Grada. Smatramo neprimjerenim aktivnosti Zelene Istre koja državnog povjerenika za informiranje koristi isključivo za svoje partikularne ciljeve koji nemaju veze s ekologijom, o čemu svjedoče i objave u medijima s krajnje tendencioznim izjavama, kaže Matić.

(Ne)ustavna uredba

Na tehničke poteškoće, konkretno zastoje vezane uz adresu elektroničke pošte određene za sudjelovanje u javnom savjetovanju, podsjeća Matić, Grad Pula je promptno reagirao te poduzeo sve raspoložive mjere, obavijestivši i povjerenika za informiranje.

- Nejasnoće i nelogičnosti vezane uz zadnje izmjene Uredbe o gospodarenju otpadom Grad je na vrijeme prepoznao te ugradio u odluku koja je bila na savjetovanju. Upravo da bismo zaštitili naše građane, zajedno s Herculaneom podnijeli smo prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe. Smatramo da nije u skladu s Ustavom s obzirom da je nepravedna i neravnomjerno tereti sve građane, a posebno diskriminira male obrtnike i poduzetnike u odnosu na velika trgovačka društva, veli Matić te podsjeća da je i Ustavni sud obustavio pojedine odredbe Uredbe o gospodarenju otpadom. Međutim, kada je riječ o koncesijama, i dalje tvrdi da su za javnog savjetovanja stigle svega 42 primjedbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter