PROJEKT ZA SVAKU POHVALU

Zelena Istra i pulske škole za održiv grad: OSNOVCI S KAŠTANJERA GRADE MEDONOSNI VRT

U vrtu će biti medonosne i mediteranske biljke, hoteli za kukce i pčele, komposteri s ciljem da i šira zajednica uvidi da je nešto takvo moguće napraviti i u gradu

| Autor: Borka PETROVIĆ
Priključili su se i roditelji, pa i jedan nonić/U povišene gredice sadi se bilje pogodno za ishranu pčela

Priključili su se i roditelji, pa i jedan nonić/U povišene gredice sadi se bilje pogodno za ishranu pčela


U sklopu većeg projekta Zelene Istre "Znanje za održivo djelovanje" u Osnovnoj školi Kaštanjer u Puli realizira se školski projekt "Kaštanjer - prijatelj pčela". Dio toga je i medonosni vrt, koji je počeo nastajati kada je Eko grupa s učenicima 8.b razreda u školskom dvorištu simbolično zasadila dvije jabuke. One predstavljaju početak stvaranja medonosne oaze u kojoj će uživati ljudi, ali i pčele te ostali kukci koji pridonose očuvanju eko-sustava.

Projekt je nastavljen pripremom povišenih gredica za sadnju te skupljanjem lišća za humus. Priključili su se i roditelji, pa i jedan nonić, uz domara, pedagoginju i ravnateljicu Škole. Tijekom proteklog tjedna i drugi učenici su oplemenili vrt sadnicama mandarina, smokvi, lovora, lavande, mente, melise i drugog medonosnog i mediteranskog bilja.

- U vrtu će biti medonosne i mediteranske biljke, hoteli za kukce i pčele, komposteri s ciljem da i šira zajednica uvidi da je nešto takvo moguće napraviti i u gradu. Posađeno bilje je važno za opstanak pčela u gradskim sredinama. Uzgoj biljaka koje su pogodne za ishranu pčela veoma je jednostavan, to su biljke koje ne traže posebne uvjete uzgoja, a njihova upotreba je veoma širokog spektra, kažu iz Zelene Istre.

Pomogla je i Herculanea donacijom zemlje te stolarski obrt Elitimo iz Žminja koji im je darivao dvije povišene gredice.

Ovim projektom osnovci s Kaštanjera provode lokalnu kampanja osvješćivanja građana i šire zajednice o važnosti pčela u urbanim sredinama te će uskoro organizirati projektni dan i sugrađanima predstaviti svoj projekt, od istraživanja, likovnih radova, edukacije u suradnji s Udrugom pčelara Pule do sadnje medonosnog bilja na javnoj površini u gradu.

Projekt "Znanje za održivo djelovanje" provodi se u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a financiraju ga Vladin Ured za udruge i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater