POTREBE VEĆE OD PONUDE

ŽELE NAPOKON UVESTI RED: Lučka uprava Pula uvodi transparentnu listu za dodjelu vezova

Predajom zahtjeva za dodjelu veza i popratne dokumentacije svaki će potencijalni korisnik dobiti određeni broj bodova te, zanimljivo, jedinstveni kod po kojem će moći pratiti svoje mjesto na listi. Lista će se nakon toga uredno ažurirati te objavljivati na web stranicama Lučke uprave Pula, kao i na oglasnim pločama po lukama, pojašnjava ravnatelj LUP-a Dalibor Brnos

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Vezovi na Ribarskoj kolibi

Vezovi na Ribarskoj kolibi


Vezovi u komunalnim i sportskim lukama na Puljštini plaćaju se suhim zlatom. Potrebe su godinama veće od ponude. Da bi se dobio slobodan vez, potrebna je ili velika sreća ili dubok novčanik. Vezovi se često preprodaju, što je protuzakonito. Lučka uprava Pula (LUP) tome sada želi stati na kraj. Koncem 2021. donijela je novi Pravilnik o kriterijima za dodjelu stalnog veza u komunalnom dijelu luka pod njenom ingerencijom, a koji je na snagu stupio prvoga dana ove godine, čime želi uvesti transparentnije dodjeljivanje vezova.

Predaja zahtjeva

- Do sada nije postojala ažurna lista čekanja, odnosno lista prioriteta. Nije postojala ni praksa redovnog objavljivanja javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu stalnog veza u komunalnom dijelu luka Lučke uprave Pula, niti su jasno razrađeni kriteriji za bodovanje prilikom dodjele vezova. Sve navedeno dovelo je potencijalne nove korisnike do određene rezignacije, pa su i prestali predavati zahtjeve za dodjelu veza. To želimo promijeniti. Pozivam sve one koji nemaju ugovor o komunalnom vezu ili im je on istekao da čim prije predaju zahtjev. Mi ćemo na temelju prikupljenih zahtjeva formirati listu prioriteta sukladno kriterijima iz Pravilnika koji smo donijeli, napominje ravnatelj LUP-a Dalibor Brnos.

Dalibor Brnos (Snimio Milivoj Mijošek)

Predajom zahtjeva za dodjelu veza i popratne dokumentacije svaki će potencijalni korisnik dobiti određeni broj bodova te, zanimljivo, jedinstveni kod kojim će moći pratiti svoje mjesto na listi. Nakon toga lista će se uredno ažurirati i objavljivati na web stranicama Lučke uprave Pula te na oglasnim pločama po lukama.

- Važno nam je znati koje su stvarne potrebe za vezovima u pojedinim lučicama. Na temelju pristigle liste prioriteta Lučka uprava Pula će usmjeriti investicije u izgradnju novih vezova u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, kao i s Istarskom županijom te jedinicama lokalne samouprave. Planiramo investicije na području Pule, Valbandona, Fažane, Ližnjana i Medulina, kaže Brnos.

Napominje da su u posljednje vrijeme primijetili da u raznim oglasnicima korisnici pokušavaju prodati plovila u lučicama koje su pod ingerencijom LUP-a, i to po znatno višim cijenama od tržišne vrijednosti, jer se plovila, navodno, prodaju zajedno s komunalnim vezom.

Jednaki uvjeti

- Poručio bih svima da prodajom plovila gube pravo na korištenje veza te će taj vez biti dodijeljen prvome s liste prioriteta, jer jednostavno - prodaje vezova nema. Zamolio bih i sve korisnike lučica koji nemaju realnu potrebu za plovilom, kao i korisnike čija su plovila u derutnom stanju te sve one korisnike koji nisu podmirili fakturu za korištenje veza, već samo čuvaju vez da bi ga jednom prodali, da uklone plovila i ustupe svoje mjesto onima kojima je ono zaista potrebno jer, ponavljam, vez neće moći prodati novom korisniku. Ukoliko to ne učine, tijekom narednih nekoliko mjeseci umjesto njih će to učiniti Lučka uprava Pula. Uklanjanje plovila koja se ne koriste, koja su u derutnom stanju, plovila za koja nije podmirena naknada za korištenje veza bit će izvršeno na teret korisnika, a uz suglasnost Lučke kapetanije Pula, ističe Brnos.

Namjera je, kaže, sustavno riješiti problematiku dodjele komunalnih vezova, na transparentan način omogućiti svima jednake uvjete za dobivanje veza te ujednačiti praksu dodjele komunalnih vezova na razini Istarske županije.

Valja za kraj spomenuti da LUP pod ingerencijom ima lučice u Fažani, Valbandonu, Mandraču, na Bunarini, Ribarskoj kolibi, u Kujama, Polju, Runkama, Medulinu i Krnici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter