Možemo Pula! poručuje:

Umjesto vezova za građane, Lučka uprava Pula gradi sebi nove urede!

| Autor: Glas Istre
Noel Mirković, Dušica Radojčić i Slaven Boljun iz Možemo! (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Noel Mirković, Dušica Radojčić i Slaven Boljun iz Možemo! (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Pulski Možemo! poručuje danas da Lučka uprava Pula umjesto prijeko potrebnih vezova za građane, gradi sebi nove urede.

- Nedavno smo u medijima imali prilike pročitati da Lučka uprava Pula na 12.000 četvornih metara nasutog dijela rive od Riječkog gata prema Mandraču namjerava graditi čak četiri zgrade. Najprije dvije, pri čemu bi u jednoj trebali biti kafić i restoran, a u drugoj novo sjedište Lučke uprave Pula. Na druge dvije parcele planirana je naknadna gradnja još dvije zgrade, koje će, prema riječima ravnatelja Dalibora Brnosa, "biti iznajmljene pomorskim agencijama i drugim sadržajima vezanima uz more, te Arheološki muzej Istre s muzejem mora". I tako bi, ako se plan ostvari, uz onaj Uljanikov, umjesto najavljenog otvaranja Pule prema moru dobili još jedan obalni "zid", poručuju iz Možemo!

Dodaju da je gradnja tih zgrada, koje se planiraju na nasipu na moru, daleko skuplja od zgrada na kopnu jer se temelji moraju pilotirati.

- Procijenjena vrijednost radova na izgradnji jedne zgrade i samo temelja za drugu zgradu u 2023. godini iznosi 1,6 bez, odnosno 2 milijuna eura s PDV-om, ili 15 milijuna kuna. Znamo što se dešava sa cijenama građevinskih radova u posljednje vrijeme, pa se može pretpostaviti njihov rast. Osim toga, kanalizacija se nalazi preko pruge, pa će se spajanje morati odraditi kopanjem preko ceste i ispod željezničkih kolosijeka.
Proces donošenja odluka o trošenju javnog novca LUP-a trebao bi biti jasan i racionalan, naročito kada za njegovo trošenje postoji cijeli niz zainteresiranih korisnika zbog lošeg stanja lučke infrastrukture. Stoga nije naodmet još jednom analizirati i procijeniti prioritete u izgradnji ili obnovi lučke infrastrukture u nadležnosti LUP-a. Odluke je poželjno preispitati ukoliko se pojave argumenti koji ih dovode u pitanje. A u ovom ih slučaju ima zaista puno, te očekujemo uključivanje svih zainteresiranih u ovu raspravu, ističu možemovci.

Oni smatraju da je glavno pitanje koje se postavlja u konkretnom slučaju zašto se, uz tako loše stanje lučke infrastrukture na području kojim upravlja LUP, uopće gradi nova upravna zgrada te temelji za zgradu namijenjenu za kafić i ugostiteljski objekt .

- Lučka infrastruktura u nadležnosti LUP-a vapi za obnovom i novom izgradnjom na 13 lučkih područja kojima upravlja: luka Pula, slobodna zona luke Pula, lučica Ribarska koliba, Štinjan, luke Fažana, Brijuni, Runke, Polje, Medulin, Kuje, Krnica, Bunarina i sidrište Vinkuranska vala. Dobro je poznata velika potreba za novim komunalnim vezovima. Koliko god da ih se izgradi, neće biti dovoljno, ističu iz Možemo!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter