SASTANAK ŽUPANA I RAVNATELJA LUČKIH UPRAVA

VELIKE INVESTICIJE LUČKIH UPRAVA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI: U Puli se gradi terminal za putnički promet, u Rovinju novi vezovi, u Poreču luka Santa Marina…

| Autor: Glas Istre
Poreč (Arhiva)

Poreč (Arhiva)


Danas je u sjedištu Istarske županije u Puli, istarski župan Boris Miletić održao radni sastanak s ravnateljicom i ravnateljima Lučkih uprava na području Istarske županije.

Sastanku su ispred Istarske županije nazočili i zamjenik župana Tulio Demetlika, službenik koji privremeno obavlja poslove pročelnika Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović te voditeljica Odsjeka za pomorstvo, promet i infrastrukturu Ana Mikuljan Franković.

Čitav niz započetih i planiranih projekata naveo je ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos među kojima je istaknuo izgradnju terminala za pomorski putnički promet u Puli, sanaciju lukobrana u luci Pula, nasipavanje i gradnju nove obale odnosno šetnicu te niz dogradnji, sanacija, rekonstrukcija i uređenja luka na Verudeli, Ribarskoj kolibi, Bunarini, Mandrač – Tivoli, Fažana i Valbandon.

Sustavno rješavanje uknjižbe čestica pomorskog dobra, sanacija obalnog zida u Valdibori, projekt gradnje sjevernog lukobrana Sv. Katarina u vrijednosti od 35 do 40 milijuna kuna te projekt proširenja i novih komunalnih vezova u Veštru samo su neki od projekata i aktivnosti koje je izdvojio ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi.

Foto

Svi su ravnatelji istaknuli dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave na svom području kao i s istarskim županom, a posebno kad su u pitanju teme koje se odnose na razvojne projekte i unaprjeđenje lučke infrastrukture.

Ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad Doriano Labinjan prisutne je informirao o aktualnim projektima na svom području te istaknuo da se prilikom sanacije i rekonstrukcije nerijetko susreću s temom usklađenja s uvjetima koje propisuje konzervatorska struka. Župan Miletić je izrazio spremnost da se uz pomoć nadležnog Upravnog odjela pronađe rješenje koje će udovoljiti kako korisnicima luka, tako i konzervatorima.

Istaknuto je kako su Lučke uprave usko vezane na turizam i naslanjaju se na turistička kretanja koja su nažalost, posljednje dvije godine pod velikim utjecajem posljedica pandemije koronavirusa.

Ravnatelj Branko Curić je u svom izlaganju naglasio najveći i najvažniji projekt Lučke uprave Poreč, luku Santa Marina, koji se sastoji iz dva dijela. Komunalni dio luke čija vrijednost iznosi 9 milijuna kuna, te ribarski dio čija je vrijednost 35 milijuna kuna sufinanciran sredstvima Europske unije.

Najznačajniji projekt Lučke uprave Rabac je izgradnja lukobrana u Rapcu, a od ostalih aktivnosti ravnateljica Antonela Mohorović Kožuh istaknula je uređenje sidrišta na Trgetu te izmještanje brodica koje su izvan lučkog područja.

Foto

Župan Miletić zahvalio je ravnateljici i ravnateljima na izlaganjima i dobivenim informacijama te istaknuo da Lučke uprave uvijek mogu računati na pomoć županije. Županijska ulaganja u gradnju lučke infrastrukture rezultiraju financiranjem u iznosu od 5,4 milijuna kuna te dodatnih 400 tisuća kuna za nabavu planova lučkih uprava za prihvat i rukovanje otpadom u lukama.

Na sastanku je naglašeno kako je razumljivo da, iako su nemala sredstva koja županija daje Lučkim upravama, potrebna ulaganja i projekti premašuju njihove proračune te je pohvalno da ravnatelji realiziraju ulaganja kroz programe i mjere resornih Ministarstva za realizaciju svojih velikih projekata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum