OGLASILI SU SE IZ TVRTKE

ŽCGO Kaštijun: "Visoke vrijednosti ne moraju biti posljedica rada Centra! MOGU SE PRIPISATI I METEOROLOŠKIM UVJETIMA"

(Danijel BARTOLIĆ)

Zbog alarmantnog stanja kakvoće zraka izmjerenog jutros na mjernoj stanici ŽCGO Kaštijun, oglasili su se iz tvrtke Kaštijun: "Na ŽCGO Kaštijun postrojenje radi u okviru kapaciteta uobičajenim za zimsko razdoblje s dnevnim količinama otpada nižim od prosječnog kapaciteta i nema nikakvih dodatnih ili nepredviđenih aktivnosti.

Na izlazu iz filtera redovno se, prema Okolišnoj dozvoli, prate vrijednosti emisija krutih čestica i prema nalazima ovlaštenog laboratorija kreću su u rasponu od 0,37 do 1,15 mg/Nm3, što je znatno ispod dozvoljenih 10 mg/Nm3. Prema mišljenju akreditiranog laboratorija kojem je povjereno praćenje kvalitete zraka na AMP Kaštijun povremene povišene koncentracije satnih vremena usrednjavanja PM10 i PM2,5 u ovo doba godine mogu se pripisati i meteorološkim uvjetima (niske temperature i temperaturna inverzija).

Ocjenu kvalitete zraka mogu provoditi samo ovlaštene institucije prema propisanoj zakonskoj regulativi RH i EU (granične vrijednosti, pripadajuća vremena usrednjavanja, broj dopuštenih prekoračenja i drugo). Još jednom želimo naglasiti da je ŽCGO Kaštijun u redovnom radu, bez dodatnih aktivnosti koje mogu utjecati na kvalitetu zraka, a činjenica da su povećane vrijednosti PM10 i PM2,5 zabilježene na AMP Kaštijun ne znači i da su posljedica rada isključivo Centra. Obveza tvrtke Kaštijun d.o.o. je putem automatske postaje za praćenje kvalitete zraka osigurati kontinuirano praćenje zadanih/propisanih parametara, što svakodnevno i činimo.

Praćenje kvalitete zraka, sukladno zakonu, obavlja akreditirani laboratorij EKONERG d.o.o. ovlašten od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a svi podaci prenose se i evidentiraju na mrežnim stranicama Ministarstva i mogu se pogledati putem naše web stranice www.kastijun.hr."


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom