IZMEĐU ULJANIKA I CEMENTARE

ZATVORILI IM MENZU: RADNICIMA PREOSTALI PAŠTETA I KRUH Slobodna zona luke Pula među posljednjim je gradskim oazama industrijske proizvodnje, ali i tamo se polako zatvaraju pojedina vrata

| Autor: Chiara BILIĆ
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Menza Luke Pula koja je smještena u slobodnoj zoni više ne radi. Upućeni govore da je tome tako jer poslovanje nije bilo profitabilno. Otkad su Uljanikovci prestali dolaziti, promet je opao. Portir nagađa da je dnevno tamo marendalo samo tridesetak od otprilike 400 radnika iz slobodne zone. Ostali korisnici bili su mahom djelatnici Herculanee i Cementare

 

Pašteta, skuša iz limenke i kruh. Uglavnom to, uz jogurt, u vrijeme marende objeduju djelatnici i djelatnice koji rade u slobodnoj zoni luke Pula. Tmuran je to i prašnjav, oku neugodan dio pulskog zaljev smješten između brodogradilišta Uljanik i cementare Calucem. Njime upravlja Lučka uprava, a koristi ga nekoliko tvrtki koje se bave proizvodnjom - Pola Textile, Sigma Trans, Avangard Yachts, Rossl i Duso, Bernardica, Bera… Tu je i gradsko trgovačko društvo Luka Pula. No, unutra je neobično tiho. Otkad su ušutkane Uljanikove dizalice, tek se povremeno oglase strojevi iz Cementare. Začuje se, doduše, i cika iz kvarta ponad slobodne zone opasane zidinama, iz Baraka. Nosnice su ispunjene prepoznatljivim mirisom mora. Iako industrijski dio akvatorija, tamo ćete teškom mukom naići na čovjeka. Većina vrijeme disciplinirano provodi unutar glomaznih hala.

Pristupačne cijene

Ipak, Ante Vukac i njegov kolega upravo su na pauzi. Jutro je, vrijeme marende. Sjede na povišenoj betonskoj ploči, hvataju prve toplije zrake sunce. Inače rade u Yachtingu, bave se antikorozijom. Ante je tamo tek pola godine. Oboje su zadovoljni poslom, iako, govore, nije baš najlakši na svijetu. Uglavnom bruse i farbaju. Fizički je, iskreni su, dosta zahtjevan za obavljanje.

Menza Luke Pula koja je tamo smještena, saznajemo ubrzo, više ne radi. Navodno od prošlog tjedna. Upućeni govore da je tome tako jer poslovanje nije bilo profitabilno. Otkad su Uljanikovci prestali dolaziti, promet je opao. Portir nagađa da je dnevno tamo marendalo samo tridesetak od otprilike 400 radnika iz slobodne zone. Ostali korisnici bili su mahom djelatnici Herculanee i Cementare. Oni su pak dolazili svaki dan. Pogotovo petkom na kalamare. Cijene su, priča, bile pristupačne. Kotleti s prilogom koštali su 27, burger samo 13 kuna.

Sad već bivša menza od ulazne je rampe udaljena tek minutu hoda. Na vratima još uvijek piše radno vrijeme. Stolovi su prekriveni stolnjacima, a na zidu je zakačen papir s potpisom Uprave. Ali nije riječ o odluci o službenom zatvaranju, već o strateškoj prosudbi da su u cijenu obroka uključene tri fete kruha. Svaka dodatna se, objašnjava Uprava, dodatno naplaćuje kunu i pol.

Zašto je restoran zatvoren upitali smo i direktora Luke Pula Dalibora Suljevića. On kaže da je menza zatvorena 12. travnja i to iz više razloga.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini