POČELO UREĐENJE

ZAPUŠTENA ROBNA KUĆA U CENTRU GRADA OTVARA SE KONCEM 2022. GODINE Otkrivamo što će se nalaziti po katovima i sve detalje oko unutarnjeg uređenja

Parking će biti na razini -1, na mjestu bivše Puljanke. Prvi i drugi kat bit će rezervirani za ekskluzivne dućane odjećom i obućom, a na vrhu mjesto predviđeno za zabavu - kabaret i ugostiteljski objekti, kaže voditelj projekta Predrag Đorđević

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Robna kuća (Snimio Dejan Štifanić)

Robna kuća (Snimio Dejan Štifanić)


Kao što je i najavljeno, ovog je tjedna počelo uređenje Robne kuće Pula u centru grada koja je godinama zjapila prazna. Novi vlasnik, luksemburško projektno društvo Istria Real Estate društvo, ima ambiciozne planove u ovom reprezentativnom zdanju koje je i nakon dugogodišnje zapuštenosti u neočekivano dobrom stanju. Jučer smo obišli Robnu kuću zajedno s voditeljem projekta Predragom Đorđevićem, koji nam potvrđuje da će obnovljena zgrada, u koju se ulaže čak 130 milijuna kuna, planira otvoriti do kraja 2022. godine.

Robna kuća

Zgrada je živo tijelo

Zgrada je u potpunosti ograđena, a radovi u tijeku i odvijaju se pod stalnim nadzorom voditelja logistike i organizacije poslova Alexa Vencla. U očišćenom prizemlju još uvijek stoje natpisi koji podsjećaju na ono što je nekada bilo, a to je odjel konfekcije, muškog i ženskog rublja te dio s dječjim igračkama i opremom. Đorđević objašnjava kako će etaže izgledati u budućnosti.

"Zgrada je živo tijelo. Postoje stvari koje diktira statika i koje se ne mogu maknuti, primjerice stupovi. Drugi elementi su elevatori koji će ostati tu. Kada dođete gore gdje nema dnevnog svjetla, osjećali biste se klaustrofobično. Zato smo načinili otvor na krovu gdje će kroz staklenu kupolu prodirati prirodno svjetlost i osjećaj ugode", kaže investitor, govoreći pritom o svim elementima na koje se pazi prilikom dodavanja u prostor da bi se ljudi u njemu osjećali što bolje. To su, među ostalim, izbor boja, svjetla i puno drugih detalja.

Robna kuća

Đorđević kaže da vlasnik u svom poslovanju inzistira na krutim pravilima, iako će u prizemlju zgrade ostaviti svoj osobni pečat. "Prizemlje će se urediti po uzoru na talijanske robne kuće gdje se odmah na ulazu nalaze parfumerije, ženske torbice i šminka. Parking će biti na razini -1, gdje je bila bivša Puljanka, detaljan je Đorđević. Dodaje da će prvi i drugi kat biti rezervirani za ekskluzivne dućane odjećom i obućom, a na vrhu mjesto predviđeno za zabavu - kabaret i ugostiteljski objekti.

Sjajna pozicija

Prostor se čisti kat po kat, a za to je zadužena tvrtka Wart metali. Ugradit će se novi liftovi i jedan panoramski, vanjski, koji će moći goste direktno odvesti na vrh zgrade, ako ugostiteljski objekti budu imali duže radno vrijeme od dućana.

"Turizam je sada fokus u ovom gradu, a ova zgrada je doslovno na prijelazu iz šest kolničkih traka u pješačku zonu, što je čudo. Ovo mjesto je na sjajnoj poziciji, gore puca pogled na cijeli grad tako da cijelu priču treba dići na jednu posebnu razinu", zaključuje Đorđević.

Robna kuća

Interes zakupaca je, napominje, velik: triput je više zahtjeva u odnosu na prostor. To su trgovine svjetskih grupacija koje ne posluju u Puli, veli Đorđević, te dodaje da će dati priliku i domaćem dizajnu koji će također biti prisutan u obnovljenom trgovačkom zdanju.

-Prema našim studijama, Pula je trenutno grad s najvećim razvojnim potencijalom u Hrvatskoj. To govore brojke, ovogodišnja sezona, izjavio je Đorđević za naš list još prije dva mjeseca. Kaže da su naišli na impozantnu dokumentaciju prijašnjih vlasnika te da je nekretnina u puno boljem stanju nego što su mislili. Na projektu rade i hrvatski projektanti, a glavni je poznati zagrebački arhitekt Dražen Plevko. Po želji investitora, ali i struke, na Robnoj kući ostat će izvorna fasada od istarskog kamena koja će se konzervirati i obnoviti tehnikom pjeskarenja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater