PETI KRUG

Zainteresiranim investitorima pulski se brodar predstavio na Zagrebačkoj burzi: Uljanik plovidba u potrazi za 25 MILIJUNA KUNA SVJEŽEG KAPITALA

Uljanik Plovidba trenutno ima šest vlastitih brodova i tri tuđa kojima kompanija upravlja

Procijenili smo da je trenutak kada posao i tržište rastu dobra prilika da se malo financijski presložimo i krenemo još snažnije naprijed, kaže predsjednik Uprave Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić

Pulska brodarska kompanija Uljanik plovidba zainteresiranim je investitorima predstavila svoje poslovanje na Zagrebačkoj burzi, te uputila javni poziv za novu dokapitalizaciju kojom temeljni kapital tvrtke namjerava podebljati za najviše 25 milijuna kuna. Dva su temeljna cilja petog kruga dokapitalizacije kompanije u njezinoj povijesti. Prvi je poboljšanje likvidnosti i jačanje financijske stabilnosti, uz zadržavanje željenog omjera duga i kapitala, a drugi smanjenje zaduženost za najmanje deset milijuna dolara, uz otplatu ili reprogram postojećih kredita.

Svježi kapital

- Radi se o 250 tisuća povlaštenih dionica nominalne vrijednosti 100 kuna po dionici koje se prodaju po cijeni od 120 kuna, tako da njihovom prodajom možemo prikupiti najviše 30 milijuna kuna svježeg kapitala. Za razliku od 20 kuna između nominalne vrijednosti i cijene dionica odlučeno je kako bi se zaštitili postojeći dioničari, s time da postojeći dioničari imaju i pravo prvenstva pri upisu novih dionica. Upis dionica je jučer i trajat će do ponedjeljka 17. prosinca, kazao nam je tim povodom predsjednik Uprave Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić.

Nove povlaštene dionice su personalizirane i imatelju daju povlaštena prava kao što su pravo na godišnju dividendu u visini od pet posto od nominalnog iznosa, odnosno 5 kuna po dionici, pravo na razliku do punog iznosa dividende koja pripada imateljima redovnih dionica za pojedinu poslovnu godinu, pravo naplate kumuliranih neisplaćenih dividendi kroz razdoblje od tri godine prije isplate dividendi imateljima redovnih dionica, te pravo prvenstva pri eventualnoj isplati ostatka likvidacijske odnosno stečajne mase.

- Ovo je nešto što bi nam omogućilo prikupljanje novca i zatvaranje pojedinih postojećih obaveza. Uljanik plovidba je u velikom financijskom restrukturiranju koje uključuje sve domaće i strane banke s kojima poslujemo. U igri je sedam poslovnih banaka s kojima pokušavamo sklopiti sporazume koji će omogućavati dugoročnu financijsku opstojnost kompanije s urednom otplatom dospjelih obaveza i smanjenjem duga. Iznos koji namjeravamo prikupiti dokapitalizacijom će biti iskorišten da se u manjem dijelu izvrši prijevremena otplata dospjelih kredita, a u većem za reprogram postojećih obaveza i njihovo usklađivanje s povoljnijim uvjetima koji sad vladaju na financijskom tržištu u odnosu na onda kad su sklapani, kaže Pavletić.

Čelnik pulskog brodara ističe da se, s obzirom na izuzetno povoljne trendove koji već neko vrijeme vladaju na tržištu brodskog prijevoza, radi i o izuzetno dobrom trenutku za investiranje u dionice kompanije.

- Sve ovo događa se u trenutku velikog booma u tankerskom prometu. Prije samo mjesec i pol dana indeks na tom tržištu bio je 470 poena, a sada je porastao na skoro 900. Radi se o velikom skoku u kratkom vremenu i očekivanom oporavku i rastu tog tržišta. Tome treba dodati i očekivani rast prometa teretnih brodova, odnosno prognozu o rastu svjetskog gospodarstva za 3,7 posto u narednoj godini kojem je preduvjet barem četiri posto više prevezenih roba. Da bi svu tu robu prevezli, potrebno je i više brodova. S obzirom da u tzv. „bulku“ njih na tržištu ove godine nedostaje oko 1,5 posto, vrlo je realno očekivati da će na postojećim brodovima uskoro rasti i cijena i vozarine, najavljuje prvi čovjek Uljanik plovidbe.

Današnje brojke u tankerskom prijevozu, dodaje, više su nego dobra podloga za građenje optimizma da slijedi još jedno povoljno razdoblje za one koji se bave poslom pomorskog prijevoza.

- Procijenili smo da je trenutak kada posao i tržište rastu dobra prilika da se malo financijski presložimo i krenemo još snažnije naprijed, kaže Pavletić te dodaje da bi ga radovalo kada bi postojeći i novi potencijalni ulagači to prepoznali te kada bi se u velikom broju odazvali ovom krugu dokapitalizacije.

Jačanje flote

Uljanik Plovidba je dioničko društvo sa sjedištem u Puli, čija je osnovna djelatnost međunarodni pomorski i obalni prijevoz robe brodovima za rasute terete te brodovima za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija. Trenutno raspolaže flotom od šest vlastitih brodova i tri tuđa kojima kompanija upravlja. Ta bi flota Uljanik plovidbe uskoro mogla biti brojnija za još dva broda.

Naime, Pavletić najavljuje da, pod uvjetom uspješnog ostvarenja zacrtanih transakcija i očekivanog razvoja na tržištu, u kompaniji planiraju već naredne godine krenuti u nabavku dva „second hand“ broda za prijevoz rasutih tereta te se širenjem flote još bolje pozicionirati na tržištu. (Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum