PULSKI HNS

Na listi za dom nalazi se 2.700 starijih osoba, a čekaju i po 10 godina: ZAHTIJEVAMO VIŠE SREDSTVA U PRORAČUNU ZA DJECU I STARIJE 

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Kristina Bulešić, Nikolina Paljuh i Nives Tomišić (Z. STRAHINJA)

Čekanje smještaj u dom za starije i nemoćne ogroman je problem Pule i cijele županije. Na listi čekanja u Domu "Alfredo Štiglić" nalazi se oko 2.700 osoba, a još je gore što se čeka oko 10 godina i ta se granica sve više pomiče. Zalažemo se za gradnju novog doma i uređenje prostora kojim bi se povećali kapaciteti za smještaj starijih i nemoćnih, poručila je danas s Foruma dopredsjednica pulskog HNS-a Nives Tomišić.

Predstavnice lokalnog HNS-a, predsjednica Kristina Bulešić, članica predsjedništva Nikolina Paljuh te Tomišić obratili su se novinarima zadnjeg dana za podnošenje prijedloga za gradski proračun. No, ove godine nikakav prijedlog neće podnositi jer, kažu, ni ranije iz Grada nije bilo sluha za njihove zahtjeve.

- Svaki čovjek ima pravo na dostojanstven život, a činjenica je da stariji ljudi imaju sve manje onih koji ih mogu čuvati. Kad sam nedavno s grupom poduzetnica bila u Zürichu vodič nam je najprije pokazao vrtiće, škole i smještaj za starije i nemoćne. Mnoge te ustanove izgrađene su na napuštenim i starim građevinama. U Puli ima toliko napuštenih zgrada pa apeliramo na Grad i Županiju neka naprave strategiju i plan, neka osmisle financijsku konstrukciju, da se konačno počnu rješavati ti problemi, rekla je Tomišić.

Bulešić, kao preventivu dok se ne izgrade domovi, predlaže formiranje mreže domova, preko koje bi Grad sufinancirao razliku cijene između mirovine i pune cijene smještaja u privatnim domovima, u kojima mjesta ima, ali ih si rijetki mogu priuštiti. Navela je i da dalje inzistiraju na temama koje su i ranije predlagali gradskoj upravi - bez uspjeha.

- Nedopustivo je da gospodarski najuspješniji grad nema novaca za prioritete svojih građana i za teme za koje smatramo da su odavno trebale biti riješene. Zalažemo se za besplatne školske radne bilježnice za sve osnovnoškolce i da Grad osigura sredstva za školske marende. Zalažemo se i da Grad iz proračuna subvencionira razliku u cijeni smještaja vrtića kada su djeca odsutna iz opravdanih razloga. Želimo standardizirati sva dječja igrališta i želimo da se iz proračuna osiguraju poticaji ženskog poduzetništva, poručila je Kristina Bulešić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater