PRAVDA ZA DJEVOJČICE

ZADARSKI SLUČAJ SEKSUALNOG NASILJA OKUPIO NEKOLIKO STOTINA PULJANA NA PROSVJEDU Zakazale su institucije koje štite nasilnike i mi kao društvo

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


Zahtijevamo hitno premještanje sudskog procesa iz Zadra da bi se osigurali uvjeti za pravično suđenje. Zahtijevamo sustav koji podržava i poštuje žrtve nasilja, a sankcionira nasilnike. Zahtijevamo hitnu izmjenu kaznenog zakona i ukidanje kategorija spolnog odnošaja bez pristanka. Silovanje je silovanje, a silovanje je zloćin, poručila je pred stotinama građana Iva Brajković

 

Tražimo pravdu za djevojčice jer je sustav ponovno iznevjerio jednu od nas. Slučaj iz Zadra, koji nas je sve zgrozio, jasno pokazuje strukturnu i institucionalnu prirodu nasilja prema ženama. Pokazuje i da je bezobzirnost nasilnika veća što je njihova društvena, ekonomska i politička moć veća. Nažalost ovaj slučaj je samo jedan u moru ovakvih, to je naša stvarnost. Probudimo se, poručila je Iva Brajković iz udruge Pank (Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca) na današnjem skupu pod nazivom "Pravda za djevojčice" na pulskoj Portarati.

Povod za prosvjed, kojem je prisustvovao veliki broj Puljana svih generacija, čak nekoliko stotina, slučaj je silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje 15-godišnjakinje. Slični prosvjedi održali su se u subotu prijepodne u mnogim Hrvatskim gradovima.

Društvo - slučaj

- Takva mračan i nasilna stvarnost rezultat je nepostojanja sustavnog programa prevencije, izostanka podrške žrtvama i neadekvatnih sankcija za nasilnike. Institucije su zakazale, mi kao društvo smo zakazali. U društvu koje neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, u kojem izostaju stručni, znanstveno utemelji edukativni programi te podrška žrtvama, institucije štite nasilnike i same sudjeluju u nasilju. Mi nemamo jedan slučaj niti slučajeve, mi imamo društvo - slučaj. I zato moramo mijenjati društvo, poručila je Brajković, a mnoštvo je riječi pozdravilo aplauzom.

Na prosvjedu su se mogli vidjeti transparenti s natpisima "Bori se kao žensko", "Sad je vrijeme otpora", "Uvijek možeš nešto promijeniti" i drugi. Zavijorila se i anarhističko crveno-crna zastava, ali je sa skupa, izuzev prisustva gradonačelnika Borisa Miletića i njegovog zamjenika Roberta Cveka te možda još ponekog političkog lica, izostala ikakva politička ikonografija.

Brajković je navela da na svako prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih jer se žrtve boje govoriti o onome što su doživjele. To znači da ne vjeruju institucijama koje bi ih trebale zaštiti.

- I zato danas zahtijevamo hitno premještanje sudskog procesa iz Zadra da bi se osigurali uvjeti za pravično suđenje. Zahtijevamo sustav koji podržava i poštuje žrtve nasilja, a sankcionira nasilnike. Zahtijevamo sveobuhvatan i na znanstvenim činjenicama utemeljen odgoj za ravnopravnost spolova. Zahtijevamo javno financiranu podršku za žrtve nasilja, da u državnom proračunu za sljedeću godinu bude dovoljno novca za svakodnevna savjetovališta, sve mjere zaštite žrtava seksualnog nasilja, i zahtijevamo hitno upućivanje kaznenog zakona u saborsku proceduru te njegovo usvajanje da bi se postrožile kazne i konačno ukinula kategorija spolnog odnošaja bez pristanka. Silovanje je silovanje, a silovanje je zloćin, poručila je Brajković.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of