NAJNOVIJENA ISTOM JE MJESTU RADIO 22 GODINE

VULKANIZER TIBOR: Gumi-majstor s Marsovog polja broji sitno do penzije

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Tibor Boras: Drago mi je ako su ljudi bili zadovoljni sa mnom (Z. STRAHINJA)

Guma je jedna od najvažnijih komponenti automobila, guma glavu čuva pa je i odabir "doktora za gumu" jednako ozbiljan kao kada čovjek bira svog liječnika. Stoga će i vijest o Tiborovom odlasku u penziju mnogima teško pasti

Vulkanizer Tibor s Marsovog polja odlazi u penziju. Sa srpnjem bi trebao početi mirovati, a od tada bi brojne vjerne klijente mogao preuzeti novi vulkanizer u istom prostoru.

Tibor Boras, inače iz Sarajeva, na istom je mjestu radio već 22 godine, a u penziju odlazi s 47 godina radnog staža, od čega 30 u vulkanizerskoj struci.

- Drago mi je ako ste bili zadovoljni sa mnom. Hvala svima na povjerenju, ali sve ima svoj početak i kraj, poručio je Tibor koji već križa dane na kalendaru.

Guma je jedna od najvažnijih komponenti automobila, guma glavu čuva pa je i odabir "doktora za gumu" jednako ozbiljan kao kada čovjek bira svog liječnika. Stoga će i ova vijest teško pasti mnogima.

Ali nakon bezbrojnih čučnjeva oko automobila, zavrtanja vijaka, dizanja felgi, pa i bezbrojnih tipova karaktera vozača, valja pustiti čovjeka da se zasluženo odmori.

Klijente je u radioni na Marsovom polju donedavno dočekivala Tiborova crna jazavčarka, po njenom se lavežu ili mahanju repa znalo stiže li neki gnjavator ili ne. Ali Tibor se, kakvi god zahtjevi bili, primao svakog posla ozbiljno, sve kako bi gumi produžio radni vijek, a mušterijama sigurnu vožnju.

"Gume vas mogu iznevjeriti, ali vulkanizer Tibor ne!", njegov je moto, što otkriva i poseban odnos prema poslu i ljudima. Kao gumi-majstor starog kova jedan je od rijetkih koji je pneumatike vulkanizirao po starinski, dok se s plakata na zidu radione smješkao veliki Ayrton Senna.

No i u Tiborovu su radionu stigli neki novi trendovi pa je najviše posla i najviše gužve posljednjih godina bilo oko zamjene ljetnih i zimskih guma, slično kao i u modernim radionicama koje zapravo više nalikuju salonima.

I u tom je poslu - kao na traci - Tibor pristupao na sebi svojstven način: iz sezone u sezonu pamtio bi i udovoljavao raznim prohtjevima, gdje koji vijak proklizava, kako koji prag drži na dizalici, puštajući klijente da iz blizine prate njegov rad.

Nakon 22 godine, strojeve i prostor predaje automehaničaru Denisu Periši, koji odsada ulazi u vulkanizerski posao.

- Da, ja ću ovdje zamijeniti Tibora, ali teško da ću ga zaista moći zamijeniti. Ipak, već znam da neće moći dugo izdržati u penziji, neće taj mirovati. Dajem mu deset dana, a onda će doći, makar da mi bude pomoćnik, šali se Periša.

- Već sam mu rekao da ako što trebam obaviti za sebe, ja ću to sam učiniti u radioni. Ali platit ću mu kao da je on radio, zaključuje majstor Tibor.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam