NAJNOVIJE


Totalni kaos

VLADA I DALJE NE ZNA ŠTO S ULJANIKOM; ŽIVI ZID podnosi 13 kaznenih prijava vezano za brodogradilišta u Hrvatskoj. Prijavljuju Debeljaka ali i premijere Plenkovića, Oreškovića i Milanovića

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Arhiva G. I.

Zastupnici Ivan Vilibor Sinčić i Branimir Bunjac najavili su da će zbog teških nepravilnosti u upravljanju i restrukturiranju kazneno prijaviti vlasnika Brodosplita, Tomislava Debeljaka i osam članova uprave tog brodogradilišta. Oni su ustvrdili da je Debeljak sam sa sobom i svojim off-shore tvrtkama sklapao ugovore s Brodosplitom

 

Agonija pulskog škvera ni jučer nije dobila svoj rasplet. Vlada o Uljaniku nije raspravljala, ali je Klub zastupnika Živog zida i Snaga-e najavio na konferenciji za novinare u Saboru podnošenje nekoliko kaznenih prijava vezanih za hrvatsku brodogradnju. I to je sve što se dogodilo. Dakle, prošao je još jedan petak koji, kad je sudbina i budućnost Uljanika u pitanju, kao ni ostali petci u proteklih petnaest mjeseci, nije donio apsolutno ništa novoga. Kratko probuđenu nadu kako bi to možda mogao biti onaj dan zaokreta i novog početka vrlo brzo je ugasio povratak staroj mantri o rješenju koje će se pronaći u narednih "tjedan, dva". U postupku kojim bar verbalno dominira riječ "transparentan" sve je teže razaznati tko tu zapravo "pije", a tko "plaća", koji su podaci točni, a tko se i iz kojih razloga služi spinovima.

Upravo je "zanimljivim spinom" i malverzacijom ministar gospodarstva Darko Horvat jučer nazvao tezu "o sedam novih milijardi koje su potrebne za restrukturiranje". Obraćajući se novinarima uoči sjednice Vlade na kojoj je, kako je sam početkom ovog tjedna najavljivao, Uljanik trebala biti jedna od tema, Horvat je kazao kako on od prvog dana tvrdi da je ukupni trošak restrukturiranja, uključujući ukupnu masu obveza države, oko sedam milijardi kuna, od čega je država već 3,1 milijardu kuna platila.

Činjenice i brojke

"Molio bih samo da u javnosti baratamo činjenicama i relevantnim brojkama", rekao je Horvat. Vrlo logični zahtjev ministra koji ima samo jednu manu, a to je da javnost zapravo uopće ne raspolaže s nečim što bi se moglo nazvati "službeni trošak restrukturiranja" da bi se novinare upućivalo na "činjenice i relevantne brojke". Niti su objavljene bilo kakve službene brojke iza kojih stoji Uprava, niti je javnost dobila na uvid detalje prihvaćene ponude strateškog partnera, pa se tako usprkos proklamiranom najtransparentnije moguće vođenom postupku na stranicama Ministarstva gospodarstva u ovom trenutku mogu pronaći svi podaci iz prvog postupka odabira strateškog partnera koje je Uljanik objavio nekoliko dana od njegova zaključenja, ali se ne može naći ni slovo ni brojka iz ovog postupka koji je doveo do izbora Brodosplita i Tomislava Debeljaka. I to jesu činjenice. Kao što su činjenice i da brojke koje se pojavljuju u javnosti nisu izmišljene, niti su plod nečije mašte.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam